FORBRUKERTEKNOLOGI

PC-er med åtte kjerner snart i salg

AMD planer for PCer med fire kjerner overrasker ikke, men det gjør planen om åtte.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mai 2007 - 12:00

Det har lenge vært kjent at AMD planlegger ekte, firekjernede prosessorer i løpet av sommeren og høsten. Serverprosessorene kommer trolig i juli eller august, mens prosessorer for PC-er kan ventes i løpet av høsten.

I dag, samtidig som selskapet lanserte nye grafikkbrikker, presenterte AMD prosessorfamilien Phenom. Dette er navnet på selskapets firekjernede prosessorer for stasjonære PC-er. I tillegg introduserte selskapet en plattform som kalles «FASN8». Dette uttales som «fascinate» og er i praksis en oppfølger til dagens 4x4-plattform. FASN8 vil ta i bruk hovedkort med plass til to firekjernede prosessorer, i tillegg til de mest avanserte brikkesett- og grafikkløsningene fra AMD. FASN8 vil ta i bruk AMDs Dual Socket Direct Connect (DSDC)-arkitektur.

Den største forskjellen på AMDs kommende Phenom-brikker og dagens firekjernede prosessorer fra Intel, er at alle de fire kjernene vil være integrert i ett eneste stykke med silisium. Dette betyr at all kommunikasjon mellom kjernene vil foregå internt i brikken, uten å involvere eksterne systemer. Men også Intel planlegger å lansere slike brikker i løpet av høsten.

    Les også:

Phenom skal forøvrig være utstyrt med et delt cacheminne på tredje nivå (L3) og støtter soklene AM2 og AM2+.

I tillegg til de firekjernede Phenom X4-brikkene, skal AMD også komme med tokjernede Phenom X2-brikker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.