PC-er skal bli mindre like

Microsoft har trolig lenge bremset PC-leverandørenes teknologiutvikling.

Microsoft har trolig lenge bremset PC-leverandørenes teknologiutvikling.

Ifølge IDG News Service har Microsoft bestemt seg for å trekke et omstridt avsnitt i lisensavtalen som gir PC-produsenter rett til å forhåndsinstallere Windows på sine produkter.

Avsnittet er kjent som "non-assert clause" og fratar PC-produsenten retten til å håndheve maskinvarepatenter som innvirker på kjøringen av Windows. Man antar at dette har hindret mange produsenter fra å utvikle elektronikk som kunne differensiert PC-ene i sterkere grad ved å gi bestemt ytelsesfordeler, siden klausulen ville tvunget dem til å dele teknologien med alle konkurrentene.

Det omstridte avsnittet har vært gjenstand for tilbakevendende kritikk, men det later til at PC-produsentene har veket fra et åpent oppgjør med Microsoft av frykt for represalier.

I det siste har myndighetene i EU og Japan angrepet avsnittet. EU-kommisjonen innledet i fjor en egen etterforskning – atskilt fra den pågående monopolsaken – der PC-leverandørene ble bedt om å kommentere avsnittet. Razziaen mot Microsofts lokaler i Japan i slutten av februar var også delvis motivert av et ønske om å samle informasjon om avsnittet.

    Les også:

En talsperson for Microsoft sier til IDG at avsnittet skal fjernes fra alle avtaler som fornyes fra og med august i år. Det benektes at tiltaket har noe med press fra europeiske og japanske myndigheter å gjøre.

Til toppen