FORBRUKERTEKNOLOGI

PC-er til under 600 kroner stykket

PC-er behøver ikke å koste tusenvis av kroner. Det er denne maskinen en bevis på.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. mai 2007 - 10:47

Det har de siste månedene vært mye snakk om den bærbare PC-en til OLPC-prosjektet, som på sikt skal koste omtrent hundre dollar stykket, men som foreløpig har en prislapp på 176 dollar. Disse er først og fremst beregnet for bruk i u-land, men også i Vesten har maskinene vekket interesse, ikke minst innen skoleverket. Men allerede finnes det PC-er til priser under dette.

Det thailanske selskapet NorhTec tilbyr blant annet PC-serien MicroClient Jr., som nå tilbys Thailand for 90 dollar stykket - omtrent 540 kroner, pluss frakt.

Maskinene er ganske enkle etter dagens standard, men man skal likevel ikke mange år tilbake før 300 MHz x86-kompatibel prosessor og 128 MB minne var mer enn bra nok. Maskinene leveres i utgangspunktet ikke med harddisk, men har en brønn for en 2,5 tommers lagringsenhet. I stedet er de utstyrt med leser for minnekort av typen Compact Flash (CF). CF-kort på 1 GB kan i Norge kjøpes for en drøy hundrelapp.

Prisen inkluderer ikke skjerm, tastatur og mus, men ifølge Forbes.com kan for eksempel Amazon.com kom levere dette, inkludert en 15 tommers skjerm fra Philips, for en samlet pris på 65 dollar, men gamle, men godt fungerende CRT-skjermer kan man trolig fortsatt få gratis mange steder fordi bedrifter bytter ut skjermene med LCD-skjermer for blant annet å spare plass.

MicroClient Jr.-maskinene er også utstyrt med flere USB-porter og Ethernet-kontakt. Maskinene leveres i utgangspunktet uten operativsystem, men NorhTec tilbyr installasjon av både Linux og Windows mot tillegg i prisen.

Baksiden av en MicroClient Jr. Seriellportene er tilleggsutstyr

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.