– PC-fallet vil fortsette

Svake tall fra Intel bekymrer bransjen.

– PC-fallet vil fortsette
Intel sliter som en følge av et kjølig IT-marked. Selskapet fremla resultater for tredje kvartal tirsdag og varslet om fallende omsetning og margin. Bilde: Noah Berger/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Intel er kanskje IT-bransjens viktigste værhane og bjellesau. Selskapet lager 80 prosent av chipene som driver verdens PCer og er derfor en svært god indikator for å vise tilstanden til teknologimarkedet.

Akkurat nå er ikke tilstanden spesielt god, skal vi tro tallene. Selskapet leverte nemlig svakere tall for årets tredje kvartal, enn samme periode i fjor. Omsetning i tredje kvartal endte på 13,5 milliarder dollar, uendret fra samme periode i fjor. Nettoresultatet endte imidlertid på 2,97 milliarder dollar, mot 3,47 milliarder dollar samme tid i fjor.

Selv om analytikerne hadde forventet svakere resultater falt aksjen over tre prosent etter at resultatene ble kjent tirsdag, ifølge Bloomberg News. Selskapets aksjer har ifølge nyhetsbyrået falt 7,8 prosent i år.

PC-markedet har vært labert i år. Det er tre årsaker til dette: forbrukere velger i større grad nettbrett. Økonomien i både USA og Europa utvikler seg dårlig, og bedrifter så vel som husholdninger kniper igjen på utgiftene. Dessuten «venter» markedet på den nye Windows 8, som de håper vil dra i gang etterspørselen etter Intel-drevne PCer.

Det totale PC-markedet vil falle i 2012, mener analysebyrået IHS iSuppli. Man må tilbake til 2001 for å finne et like begredelig PC-marked som vi er inne i nå.

Intel varslet også at deres bruttomargin, differansen mellom varekost og utsalgspris, vil falle til 57 prosent i neste kvartal. Analytikerne hadde forventet 61,4 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Med andre ord: Intel forventer at nedgangen vil vedvare. I årets tredje kvartal var bruttomarginen på 63,3 prosent.

– Intels fremtidsutsikter bekrefter frykten for at nedgangen i PC-markedet mest sannsynlig vil fortsette. Bruttomarginen er godt under hva vi hadde forventet, sier analytiker Bill Kreher i Edward Jones & Co til Bloomberg News.

    Les også:

Les mer om: