PC-kjøpere kan spare tusener

Du kan tape flere tusen kroner på å velge feil prosessor akkurat nå. Her er de siste nyhetene og rådene for å skaffe deg mest mulig for pengene.

I løpet av neste uke kan du kjøpe PC-er med 1,8 Ghz. Men prisen er foreløpig altfor høy. Hvis du ha en Intel-maskin, bør du vente til september, er rådet fra REC Cinet, Norges nest største PC-produsent

Den svært intensive priskrigen mellom AMD og Intel gjør at du kan skaffe deg svært kraftige maskiner til en hygglig penge. Men PC-kjøpere bør passe nøye på, for prisene prosessorene lanseres til svinger opp og ned - og ikke alle brikker faller like fort.

Det er følgelig flere tusen kroner å spare på å velge riktig prosessor og PC-leverandør.

Siste skudd i krigen mellom Intel og AMD er at Intel nå lanserer 1,8 Ghz-versjonen av Pentium 4. Men Intel ser ut til å føle seg noe tryggere overfor AMD enn i april tidligere i år. 1,8 Ghz-brikken lanseres til en pris på 525 dollar i USA. Dette er 180 dollar mer enn hva Intel satte som prislapp da de lanserte 1,7 GHz-versjonen i april.

For et ytelseshopp på bare seks prosent må du altså betale 180 dollar i amerikanske priser, noe som minst utgjør 2.000 kroner her i Norge.

Og det er uten moms.

I tillegg krever Intels Pentium 4 dyrere hovedkort og den dyrere Rambus-minnetypen.

- I dag er det helt klart AMD som gir mest ytelse for pengene, sier Hugo Rask-Jensen, innkjøpssjef hos Rec Cinet. Skulle jeg kjøpt PC nå, ville jeg ha vurdert en maskin med en AMD eller Pentium 3-prosessor, sier han til digitoday.no.

Men snart vil Intel-prisene falle.

- I september kommer det nye, billigere hovedkort der du kan bruke vanlig SDRAM-minne. Da vil prisforskjellene jevne seg ut, mener Rask-Jensen.

Nå for tiden bør du altså velge en AMD-brikke, for klokkefrekvensene til de to brikkene lar seg ikke direkte sammenlikne. Til tross for sitt lavere tall, gir AMDs 1,4 GHz i de aller fleste tilfeller langt bedre ytelse enn Intels 1,7 GHz-brikke.

Les: AMD knuser Intels nye 1,7 Ghz-prosessor

Likevel bør du styre unna mener Rask-Jensen.

- AMDs 1,4 GHz Athlon utvikler for mye varme og krever en vifte som vil bråke for mye for de fleste norske PC-kunder. Vi har derfor ikke satt den i salg og selger i stedet mest av 1,3 GHz-versjonen, forteller Rask-Jensen til digitoday.no.

Til toppen