JUSS OG SAMFUNN

Pc-kunde vant i lisenssak mot HP

Får igjen penger for ubrukt Windows-lisens.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. sep. 2014 - 11:36

Italiensk høyesterett har dømt HP til å betale tilbake 140 euro til en pc-kunde som ikke ønsker å benytte Windows-operativsystemet som var forhåndsinstallert på pc-en. Dette skriver La Republica, men også blant annet The Register omtaler saken.

Dommen omtales som en gladnyhet av friprog-entusiaster.

– Denne avgjørelsen er velkommen og kommer kraftig på overtid, sier Karsten Gerloff, presisdent i Free Software Foundation Europe FSFE, i en kunngjøring.

– Ingen leverandør skal kunne stappe ufri programvare ned i halsen på brukere, sier han. FSFE oppfordrer myndighetene i hele Europa til å følge Italias eksempel.

140 euro, omtrent 1150 norske kroner, er nok i overkant av hva en pc-kunde belastes med for en Windows-lisens i dag. Selv uten noen form for kvantumsrabatt, som man må regne med at HP og andre store pc-leverandører får, kan man kjøpe en OEM-utgave av Windows 8.1 i Norge for omtrent 800 kroner. Professional-utgaven koster derimot fra drøyt 1100 når den installeres på en helt ny pc.

Den italienske saken har dog pågått i alle fall siden 2010, så den omhandler definitivt ikke Windows 8.1, men en eldre utgave av operativsystemet som kan ha hatt en betydelig høyere pris enn det som er gjeldende i dag.

Et reelt og aktuelt eksempel er den bærbare pc-en Dell XPS 13-9333, som tilbys i en utgave hvor kundene kan velge mellom Windows 8.1 og Ubuntu 12.04. Maskinvaren er tilsynelatende identisk. Begge er for tiden på tilbud. Windows-versjonen koster 10 490 kroner, Linux-versjonen 9990 kroner. Begge priser er eksklusive mva, frakt og miljøavgift. Her er prisforskjellen altså 500 kroner + mva.

Den italienske dommen bør kunne bidra til å gjøre det enklere for pc-kunder å kreve pengene tilbake for ubrukte operativsystemer. Det forutsetter dog at operativsystemet virkelig er ubrukt. Det innebærer blant annet at man ikke har klikket på godkjenn-knappen som vises sammen med EULA-en etter at man har startet pc-en for første gang. FSFE har utgitt en guide om hvordan man bør gå fram for å få refundert ubrukte lisenser på forhåndsinstallerte Windows-utgaver på denne siden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.