PC-markedet klapper sammen

HP dyttet ned fra lederposisjon.

PC-markedet klapper sammen
PC-markedet er inne i sin største nedgang. Windows 8 har ikke gitt den effekten leverandørene hadde håpet på- og en kinesisk aktør skubber bort en tidligere markedsleder. Bilde: Marius Jørgenrud

Gartner er ute med fersk statistikk over PC-markedet. For produsentene er dette svært lite lystig lesning. For oss andre er det en klar indikasjon på at hele IT-markedet er inne i en voldsom endring.

Ifølge analyseselskapet ble det levert 76 millioner PC-er i andre kvartal. Det er et fall på ekle 11 prosent fra samme periode i fjor. Det er femte kvartal på rad markedet faller. PC-markedet har aldri vært inne i en tilsvarende periode med fall.

IDC publiserte også sine salgsstatistikker onsdag. De bekrefter inntrykket fra Gartner og mener at salget falt med 11,4 prosent.

Tallene fra Gartner, som er foreløpige, viser også at Lenovo har gått forbi HP som verdens største leverandør. De har en markedsandel på 16,7 prosent og jekket dermed Hewlett Packard ned fra førsteplassen. HP har opplevd salget falle med 4,8 prosent i kvartalet og har med en markedsandel åå 16,3 prosent andreplassen.

Den store taperen er Acer, som på ett år har sett antall PC-leveranser falle med 25,5 prosent, ifølge Gartners tall. Det voldsomme fallet blir også bekreftet i IDC sin rapport.

    Les også:

Les mer om: