PC-MARKEDET

Pc-markedet krymper videre. Verst for de mindre leverandørene

Forbrukerne kjøper heller en ny smartmobil.

Selv om Microsofts utrulling av Windows 10 er omstridt, har den trolig ført til mange ikke ser behovet for å kjøpe ny pc.
Selv om Microsofts utrulling av Windows 10 er omstridt, har den trolig ført til mange ikke ser behovet for å kjøpe ny pc. Bilde: Shutterstock
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. okt. 2016 - 12:15

Bunnen er ennå ikke nådd i pc-markedet. Ifølge ferske tall fra Gartner utgjør årets tredje kvartal det åttende strake kvartalet med nedgang. Sammenlignet med tredje kvartal i fjor er nedgangen på 5,7 prosent.

Men salgssvikten er på ingen måte jevnt fordelt. Noen av de største aktørene, HP, Dell og Asus, hadde faktisk en vekst i leveransene på rundt 2,5 prosent i forrige kvartal.

Les også: Fujitsu vurder å selge PC-businessen til Lenovo

Redusert forsprang

Aller størst er fortsatt Lenovo, men forspranget til HP har blitt mindre. Dette skyldes at ikke bare HPs vekst, men også at Lenovos leveranser har blitt mindre – ned 2,4 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor. 

Det store skrellet kommer likevel lenger ned i rangeringen. Både Apple, Acer og den samlede gruppen med mindre leveranser opplever en betydelig svikt i leveransene, på mellom 13,4 og 16,2 prosent. 

Ifølge Gartner har «back-to-school»-etterspørselen vært svakere enn vanlig, og den generelle etterspørselen i forbrukermarkedet fortsetter å være lav, ikke minst i kommende markeder.

Gartners foreløpige tall for pc-markedet i årets tredje kvartal. <i>Foto: Gartner</i>
Gartners foreløpige tall for pc-markedet i årets tredje kvartal. Foto: Gartner

Ifølge Gartner-analytikeren Mikako Kitagawa har utbredelsen av andre enheter, som smartmobiler og nettbrett, ført til at levetiden til forbrukernes pc-er har blitt lengre. Dette fordi forbrukerne ikke lenger føler det nødvendig å oppgradere pc-ene like ofte som de gjorde tidligere.

– Noen kommer kanskje aldri til å oppgradere til en pc i igjen, sier Kitagawa.

I de utviklede markedene eier og bruker et flertall av forbrukerne minst tre ulike enheter, og for et flertall av disse er ikke pc-en lenger en høyt prioritert enhet, opplyser Gartner.

Gartners foreløpige tall for det europeiske pc-markedet i årets tredje kvartal. <i>Foto: Gartner</i>
Gartners foreløpige tall for det europeiske pc-markedet i årets tredje kvartal. Foto: Gartner

I Europa er HP stadig den største leverandøren og øker forspranget til Lenovo på andre plass. Asus gjør det derimot svært sterkt og har passert Dell det siste året. Men begge har passert Acer. 

 Les også: Smartmobilene har fått lenger levetid

IDC

Nå er riktignok ikke Gartners bilde av pc-markedet det eneste alternativet. Også IDC kom i går med tilsvarende tall, som ikke ser helt like ut. Det er verdt å merke seg at IDCs tall også inkluderer Chrome OS-baserte enheter (inkludert Chromebooks), noe Gartners tall ikke gjør. Dette kan likevel ikke forklare alle forskjellene. 

IDCs foreløpige tall for pc-markedet i årets tredje kvartal. <i>Foto: IDC</i>
IDCs foreløpige tall for pc-markedet i årets tredje kvartal. Foto: IDC

Det som derimot er klart, er at Gartners sammenlagte tall for leveransene i tredje kvartal av 2015, er feil. Legger man sammen de enkelte leverandørens 3Q15-leveranser i tabellen til Gartner, blir summen 73,098 millioner, ikke 79,098 millioner som Gartner har oppgitt. 

Hadde drøyt 79 millioner enheter vært det korrekte tallet i Gartners tabell, hadde nedgangen i leveransene vært på 12,8 prosent det siste året.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Leste du denne? Nyetablerte husstander velger oftere vekk pc-en

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.