ANALYSER

Pc-markedet krymper

Festen kan komme i gang igjen under visse betingelser, mener IDC.

Jeff Clarke fra Dell viser selskapets nye Ultrabook til Intel-sjef Paul Otellini, på forbrukermessen Consumer Electronics Show i Las Vegas tirsdag. Ultrabook er en formfaktor som kan bidra til å relansere pc-markedet, tror Gartner.
Jeff Clarke fra Dell viser selskapets nye Ultrabook til Intel-sjef Paul Otellini, på forbrukermessen Consumer Electronics Show i Las Vegas tirsdag. Ultrabook er en formfaktor som kan bidra til å relansere pc-markedet, tror Gartner. Bilde: Scanpix REUTERS/Steve Marcus

Analyseselskapene IDC og Gartner melder begge at det globale pc-markedet krympet fra fjerde kvartal 2010 til fjerde kvartal 2011. Begge er også enige om at pc-markedet vil preges av vedvarende problemer i første halvår 2012, blant annet fordi harddiskmangelen etter flommen i Thailand da vil gjøre seg gjeldende for alvor.

Loren Loverde i IDC mener pc-leverandørene ligger an til å overkomme veksthemmende hindringer i første halvår, slik at veksten vil kunne gjenopprettes på bransjens sedvanlige høye nivå i løpet av fjerde kvartal.

To positive faktorer vil slå inn i annet halvår: Harddiskleveransene vil komme tilbake til det normale, og Microsoft vil lansere Windows 8.

I modne markeder, har forbrukere og bedrifter nølt med å fornye sine pc-er, og heller latt seg friste av nettbrett og avanserte mobiltelefoner. Loverde mener pc-bransjen har en utfordring i å utforme enda mer mobile pc-er.

Ultrabook-konseptet kan her betraktes som et skritt på veien. Gartner peker på at da de første Ultrabook ble lansert i fjor høst, vakte de liten oppmerksomhet. I forbindelse med den pågående forbrukermessen Consumer Eletronics Show i Las Vegas, er oppmerksomheten langt større. Gartner tror konseptet vil bidra til økt interesse for pc-er i 2012.

IDC tror de globale pc-leveransene vil vokse med 15 prosent fra fjerde kvartal 2011 til fjerde kvartal 2012. De venter at det vil leveres til sammen 371 millioner pc-er verden over i 2012, 5,4 prosent mer enn i 2011. I 2011 ble det levert 352 millioner pc-er, mot 347 millioner i 2010.

I 2013 tror IDC at pc-bransjen igjen vil oppleve tosifret vekst, med 11 prosent flere leverte pc-er enn i 2012.

Gartner tallfester det globale pc-markedet i fjerde kvartal 2011 til 92,2 millioner leveranser, 1,4 prosent lavere enn i fjerde kvartal 2010. Tilbakegangen i området kalt Emea (Europa, Midtøsten og Afrika) i samme periode er 9,6 prosent til 28,9 millioner enheter. På spørsmål fra digi.no sier Gartner at tallene ennå ikke er brutt ned på de enkelte landene. Mens det globale pc-markedet vokste med 0,5 prosent fra 2010 til 2011, falt markedet i Emea med 7,2 prosent.

Fordelingen på leverandørene viser at HP leverte 16 prosent færre pc-er verden over i fjerde kvartal 2011 enn i fjerde kvartal 2010. Beslutningen om å avhende pc-avdelingen førte til kundesvikt. Kundenes tillit ble ikke fullt ut gjenopprettet da den nye toppsjefen, Meg Whitman, gjorde om denne beslutningen.

2011 vil huskes som året da Lenovo overtok Dells langvarige status som verdens nest største pc-leverandør, med en årsvekst på 20 prosent. Lenovo vokst mer i fjerde kvartal enn i hele året: 23 prosent.

Dell greide å gjenopprette stabil og relativt høy vekst i fjerde kvartal, med en leveranseøkning på nesten 8 prosent. De har tjent på oppgraderinger til Windows 7 i bedriftsmarkedet.

Mens Acer faller med 20 prosent, har Asus greid overgangen fra mini-bærbare til vanlige bærbare, og definitivt overtatt Toshibas plass som verdens femte største pc-leverandør.

Tabellene nedenfor viser henholdsvis Gartner og IDCs anslag over utviklingen på det globale pc-markedet, i fjerde kvartal og i hele året 2011. Merk at tabellene fra Gartner har rosa bakgrunn, mens det fra IDC har rosa bakgrunn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.