ANALYSER

PC-markedet satt ett år tilbake

Gartner har kraftig nedjustert sine prognoser for 2011 og 2012.

9. sep. 2011 - 11:04

Analyseselskapet Gartner har revidert sin prognose for utviklingen på det globale pc-markedet. Den nye prognosen er langt mindre optimistisk enn den forrige, som ble publisert i begynnelsen av juni.

Den forrige prognosen spådde at det verden over ville selges 385 millioner pc-er i år, mot 351 millioner i fjor. Dette var en nedjustering fra en prognose på 388 millioner publisert i mars, som igjen nedjusterte prognosen fra årsskiftet på 407 millioner.

Den nyeste nedjusteringen er den kraftigste av alle. I stedet for en vekst på 15,9 prosent (prognosen fra desember), 10,5 prosent (prognosen fra mars) eller 9,3 prosent (prognosen fra juni), lyder september-prognosen på beskjedne 3,8 prosent vekst, til 364 millioner enheter.

Utviklingen i Gartners prognoser for pc-markedet i 2011 og 2012 viser at omfanget av den økonomiske og finansielle krisen i USA og særlig Vest-Europa bare gradvis er klart for selskapets analytikere. Forventningene er senket i takt med både krisens utvikling og analytikernes innsikt i de faktiske følgene.

I den grad det er relevant å lage en prognose over Gartners-prognoser, vil det være nærliggende å konkludere med negativ vekst om ikke så lenge. Utenkelig er det jo ikke. Pc-markedet er ustabilt, og sist Gartners tall viste et fall var i første kvartal i år. I første kvartal 2010 ble det verden over levert 85,2 millioner pc-er. I første kvartal 2011 var leveransene redusert til 84,2 millioner enheter.

Poenget nå er at en gruppe antatt innsiktsfulle og kompetente analytikere for ni måneder siden trodde at verden i år ville kjøpe 407 millioner pc-er. Ni måneder ut i året senker de forventningen til 364 millioner enheter. Vekstanslaget er redusert fra 15,9 prosent til 3,8 prosent.

For 2012 er utslaget av den reviderte prognosen langt kraftigere.

Ved årsskiftet trodde Gartner på et pc-salg i 2012 på 467 millioner enheter. Med den siste prognosejusteringen er anslaget 404 millioner enheter, mindre enn det opprinnelige estimatet for 2011.

Krisen har med andre ord satt pc-markedet ett år tilbake.

(I andre aviser, blant annet Financial Times, oppgis Gartners reviderte prognose for 2011 til 352 millioner leverte enheter. Det svarer til den opprinnelige utgaven av meldingen. Digi.no reagerte på tallet og ba Gartner bekrefte at vår rettelse til 364 millioner var korrekt. Denne bekreftelsen kom samtidig med at Gartners pressemelding ble rettet.)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.