PC med NettPC-egenskaper

Zenith leverer nå en PC som har spesiell støtte for fjernadministrasjon innebygget i maskinvaren.

Den nye PC-en heter Zenith Z-Station LX3 og er utstyrt med såkalt Wake-on-LAN funksjonalitet. Dette gjør det mulig å fjernadministrere PC-en på det tidspunktet nettadministratoren ønsker å jobbe, uten å ta hensyn til når brukeren skrur på maskinen. Med Wake-on-LAN kan maskinen skrus på via nettverket. Administratoren kan da foreta det vedlikehold som skal utføres, direkte fra serveren.

Steinar Skånhaug, produktsjef hos den norske distributøren, Bull A/S, forteller til digi.no at funksjonaliteten bygger på spesielle egenskaper i PC-ens BIOS og strømforsyning. Det er i tillegg montert en spesiallaget brikke (ASIC) på hovedkortet som gir ytterligere funksjonalitet. Maskinen er utstyrt med et 3Com 10/100 Mbit ethernetkort.

PC-en leveres med en Pentium 233 MHz MMX prosessor, 32 MB SDRAM (synchronous dynamic random access memory) (maks. 256 MB) og 4 GB Ultra DMA harddisk som standard. Den er utstyrt med en S3 Virge GX 3D-grafikkenhet, som sammen med 2 MB SGRAM (synchronous graphic ramdom access memory) er montert direkte på hovedkortet. Maksimal oppløsning er 1600 x 1280 med 256 farger.

Maskinen kan også leveres med 24x CD-ROM-spiller og finnes med både desktop- og minitårnkabinett.

Z-Station LX3 kan for å unngå at uvedkommende bruker maskinen, låses både fysisk gjennom kabinett, tastatur og muslås, og logisk ved hjelp av en CP8 smartkortleser.

Skånhaug forteller at PC-en først og fremst er beregnet for vanlige kontorbrukere med datanettverk, og som stiller en del krav til grafikkytelsen.

Bull selger vanligvis ikke PC-er direkte til kunder, men Skånhaug forteller at en del store kunder har spesielle avtaler for dette. Mindre kunder kan henvende seg til Mikrodaisy på Hønefoss eller Bedriftssystemer i Oslo.

En desktop-utgave med 4 GB harddisk og 32 MB RAM har ifølge Skånhaug en markedspris på 11.285 kroner. Da er Windows 95, Word 7.0, Netscape og Communicator og LANDesk Client Manager inkludert i prisen.

Til toppen