PC- og kabelfri gruppevare fra Novell

Novells nye GroupWise 6 tilbyr regelbasert meldingshåndtering med SMS-varsling, tilgang fra web og trådløse klienter, og støtter flere tusen brukere på én server.

Novells nye GroupWise 6 tilbyr regelbasert meldingshåndtering med SMS-varsling, tilgang fra web og trådløse klienter, og støtter flere tusen brukere på én server.

Novell utfordrer Lotus Notes/Domino og Microsoft Exchange med en ny oppgradering av GroupWise. Versjon 6 erstatter versjon 5.5 med "Enhancement Pack". Den ble presentert på CeBIT i Hannover i mars. Norgeslanseringen i går kom i skyggen av Microsofts internasjonale lansering av Office XP.

Novell har mer å forsvare enn bare tredje plassen i markedsandel - 15 prosent i Norge i 1999 ifølge IDC. Det dreier seg også om en tradisjon med gjennomtenkt funksjonalitet, med aner tilbake til tidlig på 1990-tallet, da forgjengeren WordPerfect var framsynt nok til å tenke felles innboks og kollektive avtalebøker. Dessverre skortet det på sansen for grafisk brukergrensesnitt. Windows-feberen tvang IT-guruene og WordPerfect/Novell på defensiven. Tekstbehandleren gikk til Corel, men Novell beholdt gruppevaren i håp om at verden en gang ville ta til fornuft.

GroupWise integrerer meldinger, dokumenttilgang og kollektiv avtalebok i én felles klient. Postmapper og adressebøker kan deles etter behov. Du kan motta e-post i samme kurv fra flere personlige eller delte kontoer, og gi regler for hvordan de skal håndteres ved mottak. Dokumenter - altså enhver type fil - kan fordeles på biblioteker og mapper, slik at GroupWise også kan brukes til å håndtere distribusjon av alle slags dokumenter gjennom organisasjonen, underkastet en felles sikkerhetsløsning. Novells katalogtjenester brukes til å styre det hele. Systemet tilbyr full LDAP-støtte til både klient og server, samt LDAP-autentisering på serversiden.

Nytt med versjon 6 er at brukeren kan frigjøre seg fra både PC og kabler. Produktet integrerer bedre web-tilgang enn tidligere, og er også utvidet til trådløse klienter, ikke bare WAP men også hånd-PC-er av typen Palm. Dette gjelder både de vanlige brukerne og spesialverktøyene til dem som skal administrere systemet.

Det innebærer blant annet at, uten å ty til "plug ins" eller andre tillegg, kan du innenfor GroupWise lage regler for at bestemte typer e-post skal utløse en SMS-melding til bestemte personer. Du er da ikke bundet til din WAP eller Palm, men kan gå inn på en nettleser, og jobbe som om du satt på kontoret. Er du av dem som foretrekker den personlige bærbare, kan du nyte godt av den nye cachingfunksjonen som gir gode arbeidsmuligheter mens du er offline.

På driftssiden har Novell fulgt opp moderne krav til pålitelighet, skalerbarhet og serverkonsolidering. Det er innebygget støtte til flerprosesserende og klyngede servere, og én server kan nå betjene flere tusen brukere.

Samtidig har Novell tenkt sikkerhet, og lagt inn ende-til-ende kryptering, SSL og støtte til S/MIME.

GroupWise er tilgjengelig på flere plattformer, også Windows. En egen strippet versjon er laget med tanke på utdanningssektoren, med begrenset tilgang til utvalgt funksjonalitet.

Til toppen