PC-prisene raser nedover

Her er tallene for hvor mye bedrifter og privatpersoner bør kutte PC-budsjettene sine med.

Her er tallene for hvor mye bedrifter og privatpersoner bør kutte PC-budsjettene sine med.

Skal man sette navn på 2003, er dette to av navnene som bør vurderes. Det ene er selvfølgelig "2003 - året da det snudde", men "2003 - året da PC-prisene falt" bør også vurderes.

Mange observerte nok gjennom året svært billige tilbud på både stasjonære og bærebare PCer. Mange av dem er rettet mot privatmarkedet, men frister nok også mange bedrifter.

Nå viser det seg at disse tilbudene er en del av et bredere bilde. Ferske tall fra IDC bekrefter det mange har mistenkt - at PC-prisene falt hardt og fort i fjor. Dette er til glede for både bedrift og privatmarkedet.

Tall digi.no har fått fra IDC-analytiker Anders Elbak viser at snittprisen fra januar til september i 2002 (de tre første kvartalene) lå på 11,500 kroner for en stasjonær PC, noe som hadde falt til 9,100 kroner i tilsvarende periode i 2003. Dette er et fall på 21 prosent.

Tilsvarende tall for bærbare maskiner viser et fall fra 15.100 kroner i 2002 til 11,200 kroner i 2003. Dette er et fall på 26 prosent.

Betaler du mer enn dette, har du ikke kuttet PC-budsjettet ditt nok.

Og fallet er større for stasjonære maskiner enn hva statistikken tilsier. For tallene inkluderer skjerm. Og fordi så mange nå kjøper dyrere LCD-skjermer, kamuflerer dette at prisfallet på selve maskinen har falt enda mer. En gammeldags 17 tommers skjerm koster rundt 1200 kroner, mens en 15 tommer LCD-skjerm koster 3000-3500 kroner.

- Fallet i løpet av 2003 er det største vi har sett så langt, det er et meget betydelig fall, sier Elbak til digi.no.

Kunder har gjennom året på blant annet Elkjøp handle bærbare maskiner til 8000 kroner og stasjonære maskiner til 4000 kroner, denne dog uten skjerm. (se tidligere saker øverst i boksen til høyre)

Årsaken til prisfallet er tøffere konkurranse, noe som gjør at leverandørene fort kutter prisene for å kapre nye salg. Men kundene er den viktigste drivkraften, mener Elbak.

- Stadig flere har oppdaget at de klarer seg med billige maskiner. For det er ikke noen nye operativsystem eller applikasjoner som presser deg til å kjøpe veldig raske maskiner, påpeker IDC-analytikeren. Før hadde man en tommelfingerregel på at en stasjonær maskin kostet 10.000 kroner, og så kjøpte man det man kunne få for denne summen. Nå er denne psykologiske barrieren brutt for mange og da går de fort nedover i pris.

Til toppen