PC-prisene ryker i været

Siden sommeren har en vanlig PC blitt 500 kroner dyrere på grunn av mangel på minnebrikker. Og verre blir det etter jordskjelvet på Taiwan.

Siden sommeren har en vanlig PC blitt 500 kroner dyrere på grunn av mangel på minnebrikker. Og verre blir det etter jordskjelvet på Taiwan.

Stadig større og mer krevende programvare og spill, gjør at du trenger mye minne i din PC. Men de svært dyre minne-fabrikkene og knallhard konkurranse fører til raskt svingende priser. Siden tidlig på sommeren har en midlertidig mangel på minnebrikker sendt prisene i været, noe PC-kundene nå får merke.

De fleste PC-er selges i dag med 64 MB minne. Før sommeren betalte amerikanske PC-produsenter bare 30 kroner for selve minnebrikken, men nå er prisen firedoblet. Dette gir store utslag for norske kunder og verre skal det bli.
Les tidligere saker om økende minnepriser:
For flere av de store minne-produsentene holder til på Taiwan. Selv om ikke jordskjelvet førte til store skader, regner amerikanske analytikere med en to uker lang produksjonsstopp fordi strømmen gikk i fabrikkene og alle maskiner må sjekkes og justeres igjen. Dette vil påvirke det sensitive markedet.


- 64 MB minne koster nå kundene rundt 1000 kroner, mot 500 kroner før sommeren, forteller Roger Finstad, daglig leder hos den store norske PC-produsenten Evercom.

- Foreløpig sitter produsentene på noen ukers lager, men jordskjelvet på Taiwan kan sende i verste fall sende prisene opp mot 2000 kroner, sier Finstad til digi.no.

På internett-butikksidene til Tech, et datterselskap av Evercom, står følgende under pris for 64 MB minne-brikker: "Prisene er for tiden ustabile, ring eller send epost ved bestilling."

Om prisene kommer så langt opp og når de faller ned igjen til nivået fra før sommeren er et helt åpent spørsmål.
- Her er det mye psykologi og enkelte leverandører vil nok forsøke å utnytte Taiwan-problemene til å øke sine priser, tror Finstad, som imidlertid understreker at minneprisene på lang sikt faller.

Til toppen