PC-prisene vil stige mer

Jordskjelvet på Taiwan har jekket opp prislappen på din PC med en tusenlapp - og det blir verre: Fujitsu-Siemens mener det snart blir mangel på støttekretser.

Jordskjelvet på Taiwan har jekket opp prislappen på din PC med en tusenlapp - og det blir verre: Fujitsu-Siemens mener det snart blir mangel på støttekretser.

Langsomt, men sikkert får databransjen oversikten etter jordskjelvet på Taiwan. For etter en mange års kamp for å bedre logistikken, sitter nå de fleste leverandører bare med noen ukers lager av komponenter. Dette har ført til lavere priser, men større sårbarhet ved forstyrrelser ute i produksjonsleddet. Går du i butikken og kjøper en PC nå, er prislappen rundt 1000 kroner høyere enn for halvannen måned siden (medio august).

For selv om Taiwan er ei lita øy, er landet en supermakt i databransjen og produserer svært mye av komponentene til verdens PC-er. Riktignok slapp de fleste fabrikkene unna store ødeleggelser denne gangen, men jordskjelvet fører likevel til produksjonsstopp og forsinkelser.

Les om jordskjelvet og hvorfor du må betale mer:


Det første som spratt i været var prisene på minnebrikker, godt hjulpet av "kartellsamarbeidet" de store produsentene har. I forrige uke fortalte de store norske PC-produsentene Cinet, EverCom og Rec til digi.no at prisene på en norsk PC nå er 1000 kroner høyere enn før skjelvet. Årsaken er en firedobling i prisen på minne.

Nå melder store tysk-japanske Fujitsu-Siemens om problemer også på andre områder:

- PC-bransjen er sårbar fordi det er så mange typer komponenter som skal med i en maskin. Vi har fått rapporter gjennom vårt moderselskap at det snart vil oppstå mangel på en del av støttekretsene som står på hovedkortene, forteller Vidar Berg, administrerende direktør for Fujitsu-Siemens Computer AS.

Dermed bekrefter selskapet det samme som Hewlett-Packard som på fredag varslet finansmarkedet om et svakere resulat i fjerde kvartal på grunn av Taiwan-jordskjelvet

- Når det oppstår mangler, øker leverandørene prisene, noe som dessverre vil ramme kundene, sier Berg. Hvor mye prisene vil stige utover, vil han imidlertid ikke gjette på.

I tillegg til minne og støttekretser, produseres også store av alle hovedkort og LCD-skjermer på Taiwan. Mange av de store leverandører får også satt sammen sine bærbare maskiner på øya som ligger på Kina-kysten.

Flere aktører i bransjen har overfor digi.no poengtert at jordskjelvet kom på verst tenkelige tidspunkt. Det er nå leverandørene kjøper inn komponenter til maskinene som skal selges til jul.

- Bedriftskundene kan i en del tilfeller utsette noen av sine kjøp.Men de bedrifter som skal handle opp årets budsjett og privatpersoner som skal ha PC til jul må belage seg på høyere priser, sier Berg.

Til toppen