PC-salget faller i forkant av Vista-lansering

Pessimistenes spådommer slår til: Kundene utsetter PC-kjøp til etter Vista-lanseringen.

PC-bransjen bet seg i underleppen da Microsoft fortalte de skulle lansere Vista i november og januar. For fjerdekvartal er toppkvartalet når bedriftene handler ferdig budsjettene sine og privatkundene gjør juleinvesteringer.

Frykten har vært at kundene skal utsette PC-kjøpene sine for både å få med seg Vista og være sikre på at maskinene takler Vista.

Hittil har norske PC-selgere fortalt til digi.no at salget ikke er påvirket av lanseringen. Tall fra verdens største meglerhus, Goldman Sachs, er derfor en kalddusj.

Salget av hovedkort, som viser salget av både ferdigebygde og selvbygde PCer faller fritt (is falling off a cliff). Kanskje det er tatt litt vel i, men i oktober falt salget med 4,2 prosent, hevder meglerhuset som hadde spådd en vekst på 3,1 prosent.

Men her i Norge merker ikke Komplett.no, den største hovedkort-selgeren i Norge noe til dette.

- Salget i første halvår falt litt i mangel av nyheter, men i andre halvår giret AMD og Intel opp konkurransen, særlig Intel med sine nye Core 2-brikker. Salget har derfor løftet seg godt, forteller Dag Pettersen, sjef for innkjøp av komponenter, til digi.no.

Pettersen mener at selvbygger-markedet ikke lar seg påvirke så mye akkurat når Vista kommer. Fallet i salget gjelder kanskje derfor mer leveransene av hovedkort til PC-produsenter som Dell, HP og andre ferdigbyggere.

Fallet er signifikant fordi det er det første fallet siden 2001, hevder meglerhuset og spår en mulig priskrig når produsentene skal kvitte seg med lagre av kort. Dette vil komme både PC-bransjen og sluttkundene til gode.

Goldman Sachs har en forklaring og den heter Vista og de er ikke alene. Analyseselskapet Gartner mener at Vista-lanseringen til utsette eller kansellere PC-kjøp til hele 4 milliarder dollar i år.

Rapporten til det mektige meglerhuset gjort at aksjene til de store prosessor-leverandørene og deres underleverandører falt.

Til toppen