RESULTATERFINANS

PC-salget faller, mener Intel

Intel spår dårligere vær for IT-bransjen og mener salget av PCer og PC-servere faller.

3. sep. 2004 - 08:43

Når et IT-selskap skal forklare dårligere salg, peker man vanligvis på en markedstrend og gir denne skylden - det er sjelden man innrømmer egne svakheter.

Uansatte hva som er riktig, er det et dårlig tegn for hele IT-bransjen at Intel nå varsler svakere tall. Selskapet har tidligere spådd en omsetning på mellom 8,6 og 9,2 milliarder dollar i tredje kvartal, men sier nå at salget vil ende mellom 8,3 og 8,6 milliarder dollar. Profittmarginene vil også falle - selv om både 60 og 58 prosent høres ut som fantasitall for de fleste.

Resultatvarselet overrasket finansmarkedet totalt som svarte med å sende ned Intel-aksjen hele åtte prosent i etterbørs-handel.

Intel forteller at etterspørselen etter prosessorer til PCer og Intel-baserte servere er redusert globalt, ikke i et bestemt marked. Det samme gjelder salget av flash-minne som brukes i en lang rekke konsumentprodukter, forteller Intel.

Dette har igjen fått produsenter til å forsøke å redusere lageret. At produsenter skal ha noe på lager gir salget av komponenter en ekstra rykk og napp-effekt.

Men amerikanske analytikere påpeker flere punkter der Intel selv bidrar til svakere tall, skriver Wall Street Journal.

Blant annet overestimerte Intel tidligere i år veksten i markedet og produserte for mye. Nå har selskapet måtte prisene for å få solgt unna lageret, noe som bidrar til et svakere tredjekvartal.

I tillegg bommet Intel den andre veien og har ikke produsert nok av sin aller raskeste brikker for stasjonære PCer. Hos den norske nettbutikken Komplett.no er ikke 3,6 GHz-versjonen av Pentium 4 en gang på prislistene.

I bakgrunnen truer mer strategiske problemer. I de industrialiserte landene har de fleste nå en PC, det er Kina og andre utviklingsland som opprettholder salget. Men disse brukerne kjøper ikke prosessorer til 2-3000 kroner stykket og kjøper mye mer fra AMD.

Intel ville stå overfor et kjempeproblem dersom stadig også mange kunder i Vest-Europa og USA skulle si man klarer seg fint med prosessorene som kom i fjor.

Intel understreker dog at selskapet fremdeles vokser - resultatene vil trolig ende opp fem prosent høyere enn samme kvartal i fjor, dog ikke 10 prosent som Intel tidligere trodde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.