PC-salget kraftig opp

Gartner og IDC sier det globale PC-salget økte kraftig i første kvartal, men tror ikke framgangen vil vare.

Gartner og IDC sier det globale PC-salget økte kraftig i første kvartal, men tror ikke framgangen vil vare.

Gartner og IDC kunngjorde fredag sine tall for det globale PC-salget i første kvartal.

Ifølge Gartner økte salget med 10,3 prosent til 50,4 millioner enheter, i forhold til første kvartal 2004.

Ifølge IDC økte salget med 10,9 prosent til 46,1 millioner enheter.

Begge selskapene framhever veksten i Europa og Latin-Amerika, og peker på den svekkede dollaren som en viktig årsak til den uventede kraftige økningen. IDC hadde ventet at det globale PC-markedet ville øke med i underkant av ti prosent.

Framgangen er størst innen bærbare.

Analyseselskapene advarer at framgangen ikke vil fortsette, og at veksten vil reduseres til under ti prosent på årsbasis.

Dell er fortsatt verdens ledende PC-leverandør.

Ifølge IDC solgte Dell 8,7 millioner PC-er i første kvartal, mot 7,1 millioner for Hewlett-Packard. Dells markedsandel er i underkant av 19 prosent, mens HP har i overkant av 15 prosent. De økte salget med henholdsvis 13,6 prosent og 10,6 prosent. IBM havnet på tredje plass med 2,3 millioner enheter, og vokste med bare 2 prosent.

Apple opplevde en vekst på 40 prosent til 1,07 millioner enheter og en global markedsandel på 2,3 prosent, ifølge IDC. Mac Mini, markedsført som en «nummer to» maskin for iPod-entusiaster, spilte en vesentlig rolle i denne økningen.

Gartners tall for de forskjellige markene avviker litt fra IDC. Dell tillegges for eksempel en markedsandel på 16,9 prosent, opp fra 16,4 prosent i første kvartal i fjor. Men tendens og rangeringen er den samme som hos IDC.

    Les også:

Til toppen