PC-salget (og prisene) faller

Salget av PC-er i USA og Europa falt i januar og den første delen av februar, forteller Compaq og andre PC-produsenter. Nå kan du vente deg billigere maskiner.

Salget av PC-er i USA og Europa falt i januar og den første delen av februar, forteller Compaq og andre PC-produsenter. Nå kan du vente deg billigere maskiner.

Det var salget til små og mellomstore bedrifter i USA og Europa som sviktet for Compaq, melder Wall Street Journal. Compaq har ingen forklaring på hvorfor salget de først fem ukene i år er så mye lavere enn i samme periode som i 1998. Salget til hjemmebrukere og større bedrifter var som normalt.

Festen kan være over for Compaq og andre PC-produsenter

Markedsjefen i Compaq, Enrico Pesatori, benekter at problemet skyldes Compaq.

- Vi ser en generell svekkelse i marked, sier han til Wall Street Journal.

Det var ikke mulig å nå ledelsen i Compaq Norge for å spørre om situasjonen her.

Det store analyseselskapet IDC mener de svake januar-tallene varsler det mange har ventet på - nå har PC-bransjen mettet konsumentmarkedet og veksten vil ikke fortsette. "Festen er over", sier senioranalytiker Roger Kay til Wall Street Journal. Det er mulig antallet hjemme-kunder fortsatt vil stige litt, men vi har kanskje allerede passert salgstoppen målt i verdi, mener Kay.

I USA har annenhver husholdning en hjemme-PC. Om ikke mange år når vi toppen på bedriftsmarkedet også, mener Kay.

Meglerhuset PaineWebber støtter IDC og sier de tror på en 8,5 prosent vekst i PC-salget i første kvartal i år, ikke 17 prosent vekst som man opplevde i første kvartal i fjor.

Kundene har trolig grunn til å smile, for nå øker også lagerne til distributørene, noe som vanligvis betyr store priskutt og brannsalg på de enkleste modellene. I følge PaineWebber sitter distributørene på lagre som holder til 40 dagers salg, sammenliknet med 34 dager på denne tiden i fjor.

Lagerbeholdningen er en meget viktig indikator fordi stadig lavere priser, har gjort PC-salget til en krig om lavest mulig logistikk. Da Compaq og IBM mot slutten av 1997 hadde fylt opp lagerne hos sine distributører, førte dette til brannsalg og en generell oppbremsing i hele PC-bransjen utover våren.

Analysebyrået Ziff Davis Market Intelligence bekrefter oppbremsningen i USA. Salget av datamaskiner til små bedrifter falt med åtte prosent i januar, viser en undersøkelse med 13.500 bedrifter. Den samme undersøkelsen viser en liten vekst i salget til større bedrifter.

Til toppen