PC-salget opp tre prosent i år

- Det begynner å lysne igjen i PC-markedet, skal vi tro analysefirmaet IDC som onsdag la frem sine spådommer for 2002.

Forventninger om økt pengebruk i næringslivet og ikke minst antydninger til positive signaler fra de amerikanske PC-butikkene, gir positive vibber hos International Data Corp.

IDC venter at PC-tilvirkerne vil øke utsendingen av PC-er til sine salsgkanaler med tre prosent i år sammenliknet med i fjor, opp til 125,5 millioner enheter. Så sent som i desember var IDC ikke fullt så optimistisk, da var prognosen en salgsøkning på 1,8 prosent.

I fjor ble det registrert et fall i PC-markedet på 5,2 prosent etter årevis med rask vekst.

- Vi begynner å få tall som tyder på at markedet friskner til, sier Loren Loverde som leder IDCs kvartalsvise PC-rapportering, til nyhetsbyrået Reuters.

PC-aktørenes sterkeste kvartal er tradisjonelt det fjerde, og det samme var tilfelle i fjor. Q4 i 2001 var imidlertid gledelig sterkt tatt i betraktning den generelle markedsnedgangen som følge av terroraksjonene mot i USA 11. september. Dessuten kan en regne med vekst i 2002 sammenliknet med 2001 fordi mange har ventet lenge med å oppgradere maskin- og programparken som gardering mot Y2K-feil.

Årets forventede vekst er imidlertid på volumsiden. Målt i kroner og øre ser det ikke lyst ut: IDC antar at omsetningen vil falle med 7,9 prosent, en marginal bedring mot nedgangen på 8,7 prosent som samme analyseselskap spådde i desember i fjor.

Ifølge Reuters vil USA, som i dag tar unna en tredel av all PC-omsetning, kjøpe 2,5 prosent flere PC-er i år enn i fjor, mens det sørøst-asiatiske området, eksklusive Japan, ventes å vokse med hele 11,2 prosent, mest takket være forventet sterk vekst i det kinesiske markedet. I fjor falt også det kinesiske PC-salget til et ett-sifret prosenttall, men IDC venter at kineserne vil krype opp på 20-tallet innen fjerde kvartal.

På lengre sikt, nærmere bestemt til neste år, ser IDC at PC-produsentene vil øke volumet med 10,9 prosent, og nærme seg det som i mange år har vært 'normalen' i bransjen. Graden av suksess avhenger imidlertid mye av i hvor stor grad forbrukerne går over til billige, kraftige og bærbare kommunikasjonsterminaler på bekostning av den gamle gode PC-en.

Uansett, skal vi tro IDC, kan vi vente oss jevn vekst i PC-salget helt frem til 2006, som er den tidshorisonten den siste IDC-analysen spenner over.

Til toppen