ANALYSER

PC-salget til værs tross stabile priser

PC-salget i Europa steg kraftig i tredje kvartal - til tross for at prisene ikke falt noe videre nedover.

28. okt. 2005 - 12:52

Det globale PC-salget gjorde et uventet hopp i tredje kvartal på 17,2 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Sammenlignet med andre kvartal i år løftet salget seg 11,2 prosent, viser tall fra Gartner.

Det er særlig USA som overrasker. Alle trodde de to orkanene Wilma og Rita skulle bremse USAs økonomi og IT-bransjens salg, men dette har ikke slått til.

Det oppsiktsvekkende er også at i tidligere kvartaler er kraftige prisfall som har fått æren. Når dette før eller senere måtte stoppe opp ville salget dabbe av, spådde Gartner, men innrømmer at de tok feil. For prisene har stabilisert seg over alt i verden, også i Europa.

Gartner tror deler av det høy salget skyldes skolestart og at mange studenter har kjøpt seg maskiner, men dette skjer hvert år.

Her i Europa løfter salget seg enda litt fortere, det steg 18,2 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Løftet skjer primært på bærbare PCer.

Det betyr at alle som ikke vokser med minst 18,2 prosent taper markedsandeler, noe som understreker alvoret for HP som bare løftet salget med 5,6 prosent fra andre kvartal. Dell spiser såvidt markedsandeler.

Ellers påpeker Gartner at tallene viser at de lokale produsentene taper markedsandeler til de store internasjonale aktørene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.