FORBRUKERTEKNOLOGI

PC-selvbyggernes valg av komponenter

digi.no har spurt Komplett om hva de fleste som bygger PC på egenhånd, velger av komponenter.

6. mars 2004 - 11:08

Komplett er Norges største forhandler av PC-komponenter. Så mange bestiller mer eller mindre komplette PC-er i løse deler fra Komplett, at tall digi.no samlet i fjor høst, viser at selskapet er Norges nest største leverandør av PC-er.

Med dette som grunnlag kontaktet vi Eilif Kiland i Komplett for å høre hva kundene velger av komponenter når de bygger seg PC selv, eller bestiller et av Kompletts ferdigbygde produkter.

Vi startet med prosessorer:

- De aller fleste, både de som bygger selv og de som bestiller PC-pakkene våre, velger en prosessor fra AMD, sier Kiland.

- Forholdet er hele 70 prosent AMD og bare 30 prosent Intel.

Årsaken er ifølge Kiland at kundene mener at AMD har et bedre pris/ytelses-forhold enn Intel.

- AMD-tilhengerne har i lang tid foretrukket Athon XP2600, men etterspørselen er i ferd med å flytte seg mer over til XP2800. Når det gjelder Intel, har 2,6 GHz lenge vært tilstrekkelig for de fleste, men nå har 2,8 GHz-utgaven av Pentium 4 mer eller mindre overtatt.

Både AMD og Intel lager også prosessorer for de som kanskje kan kalles "spesielt interesserte". Dette gjelder AMDs 64-bits prosessorer og Intels Pentium 4 Extreme Edition.

Sistnevnte koster mellom 8000 og 10.000 kroner. Interessen for denne er ifølge Kiland minimal.

- Jeg tror vi har solgt fem stykk, forteller han.

Athlon 64 fra AMD selger derimot svært godt, men stort sett bare i form av komplette PC-pakker, kan Kiland fortelle. I løsvekt er salget lavt.

Kiland tror dette skyldes litt usikkerhet rundt valg av infrastrukturen rundt prosessorene - at det er enklere å kjøpe en ferdig løsning. At det ikke finnes mye programvare med støtte for AMDs 64-bits prosessorer, ser ikke ut til å hindre kundene i å kjøpe dem. Kiland mener at kundene velger disse prosessorene av helt andre årsaker.

- Det at disse prosessorene har minimal varmeutvikling, noe som gjør at mye mer stillegående vifter kan benyttes, har nok betydning for mange, mener Kiland.

Kiland mener at også den raskeste utgaven av AMDs Athlon 64-brikker, Athlon 64 FX 51, selger relativt godt, i hvert fall i forhold til prisen. Prosessoren koster nesten 7000 i Kompletts nettbutikk.

Når det gjelder Intels nylig lanserte, Prescott-baserte Pentium 4-brikker, er Kiland lite optimistisk.

- Vi ser ingen gode grunnen til å kjøpe disse prosessorene nå, sier han. Han nevner blant annet høy varmeutvikling og til dels dårlig ytelse sammenlignet de Northwood-baserte Pentium 4-brikkene med samme klokkehastighet, som årsaker til dette.

- Vi kommer til å satse på Northwood-baserte Pentium 4-prosessorer fortsatt i lang tid framover, understreker han.

Men PC-er består flere komponenter enn prosessorer. Dette gjelder blant annet minne, harddisk og skjermkort.

Hva Kompletts komponentkunder velger av dette, kan du finne ut ved å bla til neste side.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.