PC-Systemer i dobbelfusjon

PC-Systemer forsøker gjennom to fusjoner å bli den dominerende leverandøren av økonomisystemer til små og mellomstore bedrifter i Norge og Sverige. Fusjonen med svenske Scandinavian PC Systems er i boks - nå skal det forhandles med PC-Systemers viktigste norske konkurrent Visma.

PC-Systemer forsøker gjennom to fusjoner å bli den dominerende leverandøren av økonomisystemer til små og mellomstore bedrifter i Norge og Sverige. Fusjonen med svenske Scandinavian PC Systems er i boks - nå skal det forhandles med PC-Systemers viktigste norske konkurrent Visma.

PC-Systemer gjennomfører nå den fusjonen de har lovet skulle skje siden april i fjor. Selskapet offentliggjør i dag at de slår seg sammen med den svenske konkurrenten Scandinavian PC Systems (SPCS). I tillegg ønsker PC-Systemer at også deres viktigste norske konkurrent, Visma, skal bli med i det nye selskapet.

- Hvis vi fusjonerer, vil de tre selskapene til sammen bli den største leverandøren av økonomisystemer i Sverige og Norge, sier Øystein Moan, administrerende direktør i Visma, til digi.no.

Dagens offentliggjøring setter punktum for en jakt Per Boasson, gründer av PC-Systemer, satte i gang i fjor vår. For å lete etter fusjonskandidater og lede selskapet inn i neste fase, ansatte Boasson først tidligere IBM-sjef Christian Thommesen som styreformann og så Digital-sjef Tom Scharning som administrerende direktør. Siden har de to jaktet på fusjonskandidater i Norge og Sverige (se pekere til tidligere saker i høyre marg).

I fusjonen med SPCS er det PC-Systemer som er det overtakende selskapet og aksjeeierne i det svenske selskapet kan velge mellom et kontantoppgjør eller aksjer i PC-Systemer. Med fredagens sluttkurs på 90 kroner er SPCS verdsatt til 355 millioner kroner, mens PC-Systemer byr 100 kroner per aksje. Selv var PC-Systemer verdsatt til 450 millioner kroner i går.

SPCS er en direkte konkurrent til PC-Systemer og de to selskapenes produkter overlapper hverandre betydelig. digi.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med ledelsen i PC-Systemer, men det er bekreftet at PC-Systemer er det overtakende selskapet. Bedriften lanserte nylig sin nye generasjon objektorienterte programpakke, og det er derfor trolig SPCS' økonomipakke som skal fases ut til fordel for produktene til PC-Systemer, ikke omvendt.

I tillegg til økonomiprogram, lager SPCS en del produkter for hjemmemarkedet. Selskapet er basert i Växjö kommune i Sør-Sverige og har 160 ansatte. Etter at fusjonen er i havn, forteller PC-Systemer at selskapet vil søke om notering på den svenske børsen, der SPCS i dag er notert.

Tidligere i vinter sa styreformann Christian Thommesen til digi.no at PC-Systemer nå lette mer i Norge enn i Sverige. Her hjemme har selskapet kastet sine øyne på sin viktigste konkurrent: Visma fikk trolig tilbudet om å bli med på SPCS/PC-Systemer-fusjonen i helgen, for Moan fikk orientert sitt styre først i dag tidlig.

- Dette er så ferskt at jeg ikke kan kommentere noe ting. Det foregår en konsolidering i programvarebransjen og vi skal vurdere tilbudet nøye, men jeg kan ikke si noe om når vi tar en beslutning. Inntil videre er vi suspendert på børsen, forteller Moan.

Spørsmålet om overlappende produkter er enda viktigere i fusjonen med Visma fordi Visma allerede eier flere eldre produkter, blant annet Micro80. Visma kjøpte Micro80 etter at den planlagte fusjonen mellom Micro80 og nettopp PC-Systemer ble avlyst våren 1997. I likhet med PC-Systemer er Visma kommet langt med sin neste generasjon økonomisystemer og det vil bli dyrt å kaste dette prosjektet.

I tillegg har Visma en omfattende virksomhet innen progrmvare til shippingindustrien og et kontor i Sverige.

Til toppen