BEDRIFTSTEKNOLOGI

PC98-standarden snart klar

Intel og Microsoft har kommet et skritt nærmere i definisjonen av stasjonære PC-er i 1998 og 1999. Den endelige utgaven av PC98 Design Guide ventes i midten av neste måned.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. juli 1997 - 17:06

PC98, et samarbeid mellom Intel, Microsoft og Compaq, definerer minimumskravene for stasjonære PC-er. PC-produsenter bygger systemer i henhold til guiden for å bli kvalifiserte til "the Microsoft logo program", som omfatter både markedsføring og merking.

Representanter for Intel regner med at mindre enn fem prosent av det svære dokumentet vil være forskjellig fra PC97 guiden, men det er noen få, viktige tillegg - bussarkitektur, harddisktype, ytelse og vedlikehold.

- Spesielt krever PC98 raskere busser og dedikerte busser for å støtte tre-dimensjonal grafikk, sier John Hyde, plattformarkitekt hos Intel, til PC Week. - Det vil kreves at PC-produsentene implementerer enten en 66 MHz eller 100 MHz intern buss og en 64-biters PCI eller AGP (Accelerated Graphics Port) buss. Det er nødvendig med en atskilt buss for grafikk fordi 3-D grafikk trenger masse minnebåndvidde.

Typiske hjemme-PCer og billige nybegynnermaskiner vil sannsynligvis implementere 64-biters PCI-bussen, mens mer kostbare systemer vil benytte seg av AGP-bussen.

Bruken av AGP er ventet å fremme Intels "visual computing" initiativ, med grafikk-komponenter, bussarkitektur og programvare for å drive Wintel-baserte grafiske arbeidsstasjoner.

For å støtte fleroppgavekjøring i Windows 95 og Windows NT, krever guiden at PC-produsentene implementerer en bussmaster harddisk på de enklere utgavene og SCSI-harddisker på arbeidsstasjonene.

- IDE harddiskene var bra til en-oppgaves operativsystemer, men er lite egnet i forbindelse med multitasking, sier Hyde.

Guiden anbefaler, men krever ikke, RAID lagring for arbeidsstasjonene. RAID-løsninger har tidligere stort sett kun blitt brukt i forbindelse med servere.

Det kreves også noen nye kontroll- og vedlikeholdsgenskaper En av disse er at neste års systemer skal inkludere hovedkort med komponenter som kan bli overvåket av en bedrifts vedlikeholdsprogramvare.

Til tross for Intel og Microsofts forsøk på å bli kvitt den gamle ISA-bussen, vil den fortsatt ikke fjernes selv neste år. Utelukkelsen av ISA, som ikke støtter Plug and Play, vil likevel anbefales, men ikke være et krav, i PC98. Dette betyr at PC-produsentene fortsatt vil kunne inkludere ISA i sine systemer.

- Du kan forestille deg et stort, trist ansikt festet til denne delen av spesifikasjonen, sier Hyde. -Vi ville bli kvitt ISA i 1998, men det lar seg ikke gjennomføre før året etter.

Etter januar 1999 vil ikke Microsoft gi Windows-logoer til PC-produsenter som ISA i sine systemer.

Selv om PC98 1.0 vil fullføres neste måned, har PC-produsentene frist fram til juli neste år med få de stasjonære systemene i overensstemmelse med designguiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.