PCen skal få en tredje prosessor

Avanserte PCer vil snart kunne romme en tredje prosessor. Physx-brikken er en fysikk-regner som skal gi bedre spill og grafikk.

Avanserte PCer vil snart kunne romme en tredje prosessor. Physx-brikken er en fysikk-regner som skal gi bedre spill og grafikk.

Dagens PCer inneholder to større prosessorer - en hovedprosessor fra AMD eller Intel og en ofte like avanserte grafikk-prosessor fra selskaper som Nvidia eller ATI.

Related content
Nå går det mot en tredje prosessor. Amerikanske Ageia har laget "Physx", en fysikk-prosessor som skal avlaste de to andre fra beregninger av særlig spill.

Dermed kan et nytt kappløp være i gang for PC-bransjen.

For de nyeste spillene bruker ikke forhåndsdefinerte animasjoner når de simulerer virtuelle verdener. For å gi full frihet har spillene fulle fysikk-systemer der alle objekter kan flytte seg basert på vekt, glatthet, gravitasjon, gjennomsiktighet og andre faktorer. Dermed kan eksplosjoner flytte på andre objekter, røyk kan flytte på seg og ting kan velte og enten flyte i vannet eller synke.

    Les også:

Men dette setter store krav til maskinen, noe som åpner et behov for en fysikk-prosessor. Ageia lansert Physx i forrige uke og nå lover den store kort-og PC-produsenten Asus at de kommer med det første grafikkortet som også har en Physx-brikke. Kortet skal komme i salg i mai, lover Asus.

Her er en graf som viser arbeidsfordelingen i en PC med en Physx-brikke.

Related content

Som alltid må spillene skrives for å utnytte den nye brikken, men Ageia forteller at man har inngått avtaler med over 60 spill-leverandører og at 100 spilltitler som tar i bruk Physx-brikken dersom PCen har den er på vei.

På denne nettsiden hos Ageia kan du lese mer om Physx.

Til toppen