BEDRIFTSTEKNOLOGI

PCI Express 3.0-standarden er ferdig

Tilbyr dobbelt så høy båndbredde til grafikk og nettverk.

PCI-SIG, organisasjonen som er ansvarlig for PCI Express-teknologien (PCIe) som benyttes av stort sett alle moderne pc-er, kunngjorde i går at den nye PCI Express 3.0-spesifikasjonen nå er tilgjengelig. Opprinne skulle spesifikasjonen har blitt ferdig for et år siden, men av ulike årsaker ble prosessen forsinkelt.

Den viktigste nyheten med PCIe 3.0 er dobling av den tilgjengelige båndbredden i forhold til PCIe 2.0. Båndbreddeøkningen er delvis oppnådd ved at dataraten har blitt økt fra 5 gigatransfers per sekund til 8 gigatransfers per sekund. Samtidig har effektiviteten blitt økt med 25 prosent med å benytte kodeskjemaet 128b/130b i stedet for 8b/10b.

Mens man med tidligere PCIe-versjoner må sende 160 bit å overføre en last på 128 bit med data, er det med PCIe 3.0 og den nye kodingen bare nødvendig å overføre 130 bit.

Den faktiske båndbredden avhenger av hvor mange «kjørefiler» (lanes) man benytter. PCIe -spor kan vanligvis benytte mellom 1 og 16 slike filer, men spesifikasjonen støtter opptil 32 kjørefiler.

Med PCIe 3.0 har hver kjørefil en maksimal datarate på nesten én gigabyte per sekund i hver retning. Et 16-filers spor på hovedkortet, noe som typisk brukes av grafikkort, vil da støtte en maksimal datarate på 32 gigabyte per sekund.

PCIe 3.0-spesifikasjonen inkluderer også en hel del forbedringer knyttet til blant annet feilhåndtering og energieffektivitet.

Det er ventet at de første produktene med offisiell støtte for PCIe 3.0 vil komme på markedet i 2011.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.