PCI mot nye høyder

Selv med nye og mer moderne grensesnitt på vei, ventes PCI å kunne hold stand enda noen år. I hvert fall nå som hastigheten skal dobles nok en gang.

PCI Special Interest Group (PCI-SIG), grupperingen som vedlikeholder standarden for å koble sammen I/O-enheter i datamaskiner, PCI (Peripheral Component Interconnect), annonserte onsdag at arbeidet med en ny utgave av standarden er i gang.

Den nye utgaven, PCI-X 1066, vil ha dobbelt så stor båndbredde som dagens raskeste utgave, PCI-X 533. Dette vil tillate bruk av for eksempel 40 Gigabit Ethernet og andre teknologier som er under utvikling.

PCI-X 1066 har en maksimal båndbredde på 8,5 gigabytes per sekund, noe som er langt mer enn de gamle PCI-kretsene i dagens PC-er kan levere. Disse har gjerne en maksimal båndbredde på enten 133 MB/s (33 MHz, 32 bits) eller 533 MB/s (66 MHz, 64 bits). De nyere og raskere standardene er først og fremst tenkt brukt i svært raske servere og arbeidsstasjoner.

Men det har i de senere årene blitt jobbet mye med å finne alternativer til PCI. Intels 3GIO ventes ifølge ZDNet å komme i servere og PC-er neste år, mens AMD støtter en annen tilknytningsstandard, HyperTransport.

PCI-SIG mener at den nye utgaven av PCI-X vil kunne fungere som en bro for å fase inn slike kommende teknologier. PCI har den fordelen at det er bakoverkompatibelt, noe som bevarer investeringene til brukere med behov for å kunne benytte eldre utstyr i nye maskiner som vil støtte den nye standarden.

Til toppen