PDA: Gartner tror på Dell - ikke på Samsung

Gartner tror Dell vil kapre 25 prosent av markedet for Pocket PC, men tror Samsung blir for grå.

Dell har varslet sin inntreden på PDA-markedet med sin Axim X5 som lanseres i USA 18. november, og som kommer til Norge en gang i februar.

Les også

Dell Axim X5 PDA
Dell Axim X5 PDA. Foto: Dell

At Dell går inn på PDA-markedet, tolkes som et klart tegn på at det er blitt stort nok og standardisert nok til at denne teknologisk defensive og kostnadsbevisste produsenten ser seg i stand til å konkurrere på pris. Det bør også bemerkes at Dell er rimelig god på forhånds-PR, og har blant annet fått en dobbelside i siste Newsweek for Axim X5.

Axim X5 kommer i første omgang med to forholdsvis enkle modeller, blant annet uten noen form for selvstendig trådløs kommunikasjon. På den andre siden er det ikke snakk om å tilby noe dårligere enn de rimeligste iPaq fra HP/Compaq - bare mye billigere. Amerikanerne skal betale 249 dollar for 300 MHz-modellen med 32 MB minne, og hundre dollar mer for 400 MHz-modellen med 64 MB minne.

Gartner har publisert en kort vurdering av hva salgsutsiktene er for Axim X5. Konklusjonen er at Dell ligger an til å kapre 25 prosent av Pocket PC-delen av det globale PDA-markedet i løpet av 2003. Gartner tror HP må fortsette å satse på tilleggsfunksjonalitet innen sikkerhet og trådløs kommunikasjon for å holde grepet i den øvre enden av markedet, og vil bli tvunget til å senke prisen mot Dell-nivå i det nederste segmentet. Palm vurderes som rimelig trygg i billigsegmentet - definert som under 200 dollar per stykk - som Dell ikke bryr seg om. På den andre siden tror Gartner at Palm vil måtte senke prisen på sine mer funksjonsrike Tungsten-modeller med opptil 40 prosent.

Mangel på kommunikasjon og tilleggsutstyr gjør at Axim i første omgang vil appellere til individer, samtidig som det vil tilfredsstille ikke-kommunikasjonsavhengige bedriftsbrukere. Gartner antar at Dell må - og vil - følge opp de første Axim-modellene med mer funksjonsrike varianter i løpet av 2003.

Gartner tror den nye publiserte spesifikasjonen fra Samsung og Microsoft om en Pocket PC til 150 dollar - med gråtoneskjerm - vil ha liten appell.