Peker ut mulige Evry-kjøpere

Men IDC ser heller ikke bort fra en oppdeling av selskapet.

Peker ut mulige Evry-kjøpere
IDC-analytikeren Johan Hallberg ser ingen aktuelle, nordiske kjøpere av hele Evry, kanskje med unntak av Tieto. Men han tror både styret, eiere og potensielle kjøpere vil studere mulighetene for en oppdeling av selskapet.

Gårsdagens nyhet om at Evry har innledet en prosess for å forfølge ulike strategiske muligheter for selskapet, har vekket stor interesse, både på børsen og blant analytikere. Da børsen stengte i går var aksjekursen 22,95 prosent høyere enn da børsen åpnet.

Salg av selskapet er blant de strategiske mulighetene som nå skal vurderes. IDC-analytikeren Johan Hallberg har sett nærmere på muligheten for salg. Han mener det er naturlig at de to store eierne av Evry, Posten og Telenor, finner tiden god til å vurdere utforske sine exit-muligheter. Det er fortsatt vekst i det norske tjenestemarkedet, men vekstraten har blitt lavere, skriver Hallberg.

Hallberg skriver at Evry har behov for å kunne konkurrere med både lokale, regionale og globale aktører, ikke minst aktører i India, som øker aktivitetene sine i det nordiske markedet.

IDC mener også at det som i blant kalles den tredje plattformen (3rd Platform), det vil si nettsky, mobil, informasjonsanalyse og sosial samhandling, gjør det nødvendig for alle tjenesteleverandører å investere i nye tjenester og produkter.

– Dette er tidkrevende og krever mye research og investeringer. Lokale aktører som Evry må fokusere på i det minste noen deler av den tredje plattformen, samtidig som at de beskytter den tradisjonelle kjernevirksomheten, som fortsatt er «melkekua», og Evry har hatt sine utfordringer med å greie den balansekunsten. Uten et fokus på den tredje plattformen vil ingen seriøs tjenestetilbyder kunne overleve på egenhånd, skriver Hallberg.

Mulige kjøpere

Hallberg skriver at selv om alle globale tjenestetilbydere, inkludert CGI, CSC, IBM, Accenture, Capgemini, Fujitsu og HP, allerede er tilstede i det nordiske markedet, er nå tidspunktet for dem å handle dersom de ønsker å sikte seg mer spesifikt inn på Norge, og samtidig vokse i Sverige. Den eneste mer lokale aktøren IDC tror ser for seg som kjøper, er finske Tieto.

– Men ettersom Tieto fokuserer på egne markeder og utfordringer, ser vi ingen perfekt match, skriver Hallberg. Han tror ikke indiske aktører vil være interessert.

I 2013 kom 48 prosent av omsetningen til Evry fra Norge, 25 prosent fra Sverige mens 27 prosent kom fra finanstjenestene. Ifølge Hallberg er driftsresultatet til forretningsenheten for finanstjenestene betydelig høyere enn for segmentene Evry Norge og Evry Sverige.

– Avhengig av hvordan Evry-styret og -eierne tenker, kan Evry bli solgt som en gruppe eller i deler. Potensielle kjøpere tenker selvfølge det samme, og det bør de også, skriver Hallberg.

– Vi må også anta at de norske myndigheten vil ha en stor innflytelse på og interesse i å sikre at den som kjøper Evry er politisk akseptabel i Norge både nå og i framtiden. Kanskje det er en god grunn til å bare kjøpe deler?, avslutter Hallberg.

    Les også:

Les mer om: