SKADEVARE

Pengeinteresse tar over hos virusmakere

Ifølge Trend Micro tar penger over for berømmelse som virusmakerne primære motiv.

Antivirusleverandøren Trend Micro har analysert viruserfaringene fra kunder over hele verden de siste månedene, og mener det er tegn som tyder på at det ikke lenger er bare berømmelse, men primært penger, som motiverer virusmakerne.

Bakgrunnen for denne slutningen er den stadig økende andelen trojanere blant de ondsinnede programmene som spres mest. Begrepet trojaner innebærer at et virus eller en orm etterlater kode på offerets PC, som kan fjernstyres av uvedkommende til å lansere distribuerte tjenestenektangrep, sende ut e-post med reklame eller installere overvåkere som fanger opp passord og annen personlig informasjon.

Trojanere står for 47 prosent av all ondvare oppdaget i oktober, konstaterer Trend Micro.

På verdensbasis økte Netsky.P-ormen kraftig fra september til oktober, og står nå for 22,5 prosent av samtlige tilfeller av ondvare, ifølge Trend Micro. Sammen med fem andre varianter, står Netsky-familien for over 56 prosent av alle ondvare som spres i verden.

Tall for Norge – tatt fra Telenors løpende virusstatistikk – viser at Zafi.B er på topp de siste tretti døgn med 37 prosent av alle smitteforsøk, mens Netsky-familien står for 44 prosent. Av ny ondvare som dukket opp i forrige uke – Zafi.C, Bagle.AU og Bagle.AT – er det bare Bagle.AT som kom seg på trettidøgnsstatistikken, med under 5 prosent av tilfellene. For den siste uka troner Zafi.B med 26 prosent, mot 18 prosent for Bagle.AT.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.