BEDRIFTSTEKNOLOGI

Pengelens Globalstar sikter mot Q3 99

Forsinkelser og problemer med en satellittoppskyting tidligere i måneden gjør at Globalstar nå satser på kommersiell oppstart av selskapets satellittelefontjenester om ett år fra nå. Men først må selskapet skaffe til veie nesten 560 millioner dollar i ekstra kapital.

Frode Eriksen
24. sep. 1998 - 11:33

De nye kapitalestimatene kommer som en følge av at Globalstar-prosjektet ikke har gått helt på skinnene. Opprinnelig forutså man at Globalstar bare hadde behov for kapitalpåfyll tilsvarende 325 millioner amerikanske dollar (USD) før oppstart i 1999, men dette behovet er nå økt med over 200 millioner USD.

140 millioner av dette beløpet kommer som en følge av behovet for flere satellittoppskytinger. Oppskytingen som mislyktes for to uker siden, der 12 satellitter endte som fragmenter på den russiske tundra, kostet Globalstar 55 millioner USD ekstra.

Globalstar har i en pressemelding nå slått fast at tredje kvartal 1999 er lanseringskvartalet, og en begrenset tjeneste kan etableres selv om ikke alle satellittene er på plass.

Globalstar kan i hvert fall notere seg for en god nyhet, nemlig at den første telefonsamtalen via systemet ble gjennomført som planlagt 9. september. Selskapet har allerede åtte satellitter i bane, men trenger minst 32 for å lansere en begrenset tjeneste, og 48 for å kunne kalle tjenesten fullverdig. Alle de 48 satellittene, samt fire reservesatellitter, skal være i bane senest i løpet av desember 1999.

Selskapet har satt i gang tiltak for å forsere oppskytingsplanen, spesielt med de russiske bærerakettene som skal benyttes. Det var en russisk bærerakett av typen Zenith 2 som sluttet å fungere med 12 Globalstar-satellitter om bord tidligere i måneden. Ifølge selskapet er det ytterligere backup-planer klare om flere oppskytinger skulle gå galt. Med full kapasitetsutnyttelse mener Globalstar å kunne skyte opp 80 sattellitter innen 1999.

Styreleder i Globalstar, Bernard L. Schwartz, sier at det ble gjort grundige risikovurderinger da forretningsplanen ble laget.

- Vi har både ekstra satellitter på lager og ekstra oppskytingskapasitet klar, sier han.

Hovedaksjonær i Globalstar er Loral Space and Communications med en 42 prosent stor andel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.