Pengene strømmer fortsatt ut av Amazon, men formidabel omsetning gir optimisme

Nettsupermarkedet Amazon.com taper fortsatt enorme beløp, men Jeff Bezos forblir ukuelig optimist. Bunnlinja for Q3 ble da også bedret enn markedet fryktet.

Nettsupermarkedet Amazon.com taper fortsatt enorme beløp, men Jeff Bezos forblir ukuelig optimist. Bunnlinja for Q3 ble da også bedret enn markedet fryktet.

Internettets største butikk, Amazon.com, la tirsdag kveld norsk tid frem resultatet for tredje kvartal. Selskapet tapte 240,5 millioner dollar, eller 68 cents per aksje i perioden, mot henholdsvis 197,1 millioner dollar, eller 59 cents, i samme periode i fjor. Ser en bort fra fusjonsrelaterte kostnader og andre utgifter tapte Amazon 89,5 millioner dollar, eller 25 cents per aksje i perioden, mot 85,8 millioner dollar, eller 26 cents per aksje for ett år siden. Det er forsåvidt ganske mye bedre enn fryktet - de verste pessimistene spådde på forhånd et tap i periode på 33 cents per aksje.

Salgsutviklingen er dessuten formidabel. Amazon.coms omsetning økte med 79 prosent - fra 355,8 millioner dollar i Q3 i fjor til 637,9 millioner dollar i årets tredje kvartal. Det er skyhøyt over markedets forventninger om et salg i perioden på i overkant av 598 millioner dollar.

Det som begynte som en bok- og CD-handel på nettet, er nå blitt til et supermarked som selger alt fra kjøkkenutstyr og møbler til leker, elektronikk- og hageutstyr.

Akkumulert har Amazon tapt over 1,75 milliarder dollar siden selskapet så dagens lys for seks år siden. De siste par årene er det blitt investert tungt i ny infrastruktur, blant annet sterkt automatiserte lagre, og nye varekategorier.

Den virkelige prøvestenen for Amazon vil være fjerde kvartal. Da forventes det at selskapets sammensmelting med Toys "R" Us skal begynne å vise resultater. Deres felles nettsted, som åpnet i august, er basert på Amazons kunnskap og ekspertise innen bygging av nettsider og distribusjon, og Toys "R" Us' erfaring i det å velge populære leker samt deres påstått sterke kompetanse på lagerstyring.

Amazon ventes å gå med overskudd på tampen av neste år eller tidlig i 2002.

Klarer de ikke det, må nok Jeff Bezos og øvrige Amazon-aksjonærer belage seg på et atskillig større kursfall enn de 61 prosentene aksjen har stupt så langt i år.

Et av lyspunktene i tallene som ble lagt fram tirsdag kveld norsk tid er at Amazons salg av elektronikkutstyr for første gang er høyere enn musikksalget. Bøker er fremdeles inntektskilde nummer én.

- Den sterke veksten i elektronikk-segmentet skyldes lave priser og et godt vareutvalg kombinert med god kundeservice, er Jeff Bezos' kommentar til Q3-tallene.

I en pressemelding karakteriserer han kvartalet som "sterkt", og han ser slett ikke mørkt på målet om lønnsomhet innen et års tid. Ifølge Amazon-sjefen har nettbutikken bedret driftsmarginen for fjerde kvartal på rad.

- Vi er på rett vei, sier han.

Hele resultatet finner du på denne siden.

Til toppen