JUSS OG SAMFUNN

Penger å hente for harddisk-kunder

Seagate har inngått et forlik på om hvor mye en gigabyte egentlig er. Nå får kundene erstatning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. okt. 2007 - 12:16

Mens de fleste operativsystemer oppgir at én kilobyte består av 1024 byte, har mange harddisk-leverandører i mange år behandlet én kilobyte som 1000 byte. Dette har ført til at mange harddisk-kunder har følt seg en smule snytt, for når harddiskene begynner å bli store, utgjør dette ganske mye lagringsplass.

I et amerikansk massesøksmål mot harddisk-leverandøren Seagate har fire personer inngått et forlik med selskapet. Resultatet av forliket er at Seagate betaler alle kunder en refusjon på 5 prosent av kjøpsprisen, eventuelt et gratis backup-program.

Kravet er at harddisken er blitt kjøpt mellom 22. mars 2001 og 26. september 2007. Dessverre tyder alt på at kun amerikanske innbyggere vil kunne be om refusjonen.

Mer informasjon om forliket og et skjema for å søke om refusjonen finnes på denne siden.

Ifølge ZDNet UK har det vært flere lignende saker i det amerikanske rettssystemet. I 2003 ble Apple, Dell, Gateway HP, IBM. Sharp, Sony og Toshiba saksøkt på grunn av harddisk-størrelser av en gruppe brukere. Den saken er ikke blitt avsluttet ennå.

Amazon.com ble i 2003 saksøkt på grunn av lagringskapasiteten til en MP3-spiller, men den saken ble avvist to år senere.

En rekke flashminne-produsenter ble saksøkt for det samme i 2004, men heller ikke i dette tilfellet er saken blitt avsluttet.

Western Digital inngikk i 2005 et forlik, men slapp å refundere noe. I stedet tilbød selskapet de fornærmede en gratis kopi av et backup-program som var verdt 30 dollar, samt at selskapet betalte rettsomkostningene.

Verken Western Digital eller Seagate innrømmet noe egentlig ansvar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.