Penger å spare på virtuell PC i USB-pinne

VMware tilbyr bedrifter å fordele standard PC-er som virtuelle maskiner i en USB-pinne.

Penger å spare på virtuell PC i USB-pinne

VMware tilbyr bedrifter å fordele standard PC-er som virtuelle maskiner i en USB-pinne.

VMware har gjort versjon 2.0 av sitt ACE-produkt tilgjengelig i en offentlig beta som kan lastes ned gratis.

ACE står for «Assured Computing Environment», og er VMwares teknologi for virtuelle klienter. Versjon 1.0 ble lansert i 2005. Ideen er å la de systemansvarlige i en bedrift definere en eller flere sikre virtuelle PC-er, og tvinge ellers usikrede fysiske PC-er til å kjøre dem. De virtuelle PC-ene omfatter operativsystem og applikasjoner, og er underlagt sentrale regler for hvilke ressurser og hva slags periferienheter man har tilgang til.

Brukerne av denne ordningen opplever at PC-en deles i to: Man arbeider i den virtuelle og sikrede PC-en, og går over i den usikrede delen – «partisjonen» – for å utføre ting som ikke hører jobben til. For spesielle behov kan man dele brukerens PC i flere virtuelle PC-er, med hver sine regler, applikasjoner og ressurstilgang.

For to år siden var ACE primært populært hos testere og utviklere. Nå markedsføres ACE hovedsakelig som en metode for å drifte PC-er sentralt og sikkert, uten å ta på seg ansvar for alt brukeren måtte finne på med PC-en utenom jobben.

Løsningen innebærer at arbeidsmaskinen hjemme kan gjøres til en virtuell maskin i hjemmets PC, uten å hindre at den fysiske maskinen også brukes til underholdning og private gjøremål. Den er også et åpenbart alternativ for bedrifter der det er hensiktsmessig å la medarbeiderne benytte bærbare PC-er, hvor det også er et poeng at den samme fysiske maskinen skal kunne brukes til andre formål enn jobben.

Ifølge VMware tilbyr ACE 2.0 sterkere sentrale kontrollmuligheter, samtidig med mer effektiv administrasjon.

Driftsverktøyet i ACE 2.0 er helt nytt: ACE Management Server har evnen til å spore og styre tusener av ACE-virtuelle PC-er og pålegge dem å følge sentrale regler. VMware har lenge lovet en ny type produkter, kalt «virtual appliance», eller virtuelle dedikerte servere. ACE Management Server er det første produktet i denne kategorien: Den leveres «ferdig installert, ferdig konfigurert og klar til bruk».

Selve opprettelsen av virtuelle PC-er skjer med VMware Workstation 6.

Det vanlige er å fordele de virtuelle PC-ene over lokalnettet. Med ACE 2.0 tilbyr VMware et ofte hendigere alternativ, kalt «Pocket ACE». Det innebærer at man overfører den virtuelle PC-en – med operativsystem, rettigheter, applikasjoner og så videre – til en USB-pinne.

Den virtuelle PC-en kjøres straks man plugger USB-pinnen i en fysisk PC. Eventuelle spesielle konfigurasjoner som man måtte kreve for arbeidsmaskinen, for eksempel å sperre USB-utganger eller innstille brannmuren, utføres på den virtuelle maskinen og leveres følgelig ferdig på USB-pinnen. Disse innstillingene virker bare når man kjører den virtuelle maskinen.

VMware mener ACE 2.0 kan spare mange ressurser i support for bedriftens PC-er, og gjøre det enklere å håndheve regler for hvordan PC-ene skal brukes på jobb. Driftsverktøyet støtter dynamisk oppdatering av regler, og også virkemidler som «holdbarhetsdato» for virtuelle PC-er. I tilfelle problemer med en virtuell maskin, er det fort gjort å levere ut en ny en med identisk konfigurasjon, og få brukeren i gang igjen.

ACE 2.0 støtter Windows, også Vista, og i tillegg flere varianter av Linux.

Produktet ventes å bli allment tilgjengelig i løpet av annet kvartal. Beta-utgaven kan lastes ned gratis fra denne websiden til VMware: ACE 2 Enterprise Edition Beta.

    Les også:

Til toppen