Penger motiv for stadig flere dataangrep

Sannsynligheten for at organiserte kriminelle står bak nettbaserte dataangrep, er ifølge Verisign større enn noen gang.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. nov. 2004 - 10:28

Verisign annonserte tirsdag at den fjerde utgaven av selskapets Internet Security Intelligence Briefing (ISIB) er klar. I rapporten skriver selskapet om problematiske fenomener relatert til Internett, inkludert dataangrep, virus og spam.

I rapporten heter det at angrepene blir stadig mer sofistikerte. Tidligere gikk angrepene først og fremst ut på å skape tjenestenektsituasjoner (DoS) eller å stoppe maskiner. Nå benyttes angrepene for å sette opp det første nivået for større operasjoner med det mål å stjele identiteter eller informasjon. Dette gjøres primært via hjemme-PCer som er dårlig sikret.

Målet for angrepene er å tjene penger, enten gjennom utpressing, kredittkortsvindel eller inntekter fra spam.

Rapporten tar utgangspunkt i data generert i forbindelse med Verisigns egen håndtering av registreringer, domeneoppslag, kredittkorttransaksjoner og nettverkssikkerheten i bedrifter.

Ifølge Verisign er det først og fremst PC-ene til amerikanske bredbåndsbrukere som blir benyttet som utgangspunkt for denne typen angrep. Antallet sikkerhetsrelaterte hendelser har økt med omtrent 150 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år. Datamaskiner i USA er målet mer enn 90 prosent av angrepene. Nummer to på Verisigns liste er Canada med 2,51 prosent.

    Les også:

Mengden av uønsket e-post, eller spam, øker stadig. Av e-posten Verisign håndterer for selskapets klienter, er nærmere 80 prosent av meldingene spam, mens omtrent sju prosent inneholder ormer eller virus. Spammeldinger pleier dog å være mindre i gjennomsnittlig størrelse enn vanlig e-post, så spammeldingene utgjør bare 21 prosent av den totale båndbredden som benyttes for e-posttrafikk.

Enkelte land utpeker seg når det gjelder antallet forsøk på svindel. USA ligger på topp når det gjelder antallet transaksjoner relatert til svindel, men er ikke med i ti på topp listen over andelen av transaksjoner som trolig er relatert til svindel. Denne listen toppes av den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia. Verisign skriver at alle kredittkorttransaksjoner relatert til makedonske IP-adresser er risikable, mens mindre enn 15 prosent av denne typen transaksjoner til landene Nigeria, Ghana og Vietnam er til å stole på.

Hele rapporten er tilgjengelig i dette dokumentet (PDF).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.