Pent fra Oracle

Oracle, verdens nest største programvareselskap, tjente 36 prosent mer i sitt tredje kvartal sammenliknet med samme periode året før. Finansmarkedet er likevel nervøst og sendte i går den sensitive Oracle-aksjen ned med 11 prosent.

Oracle, verdens nest største programvareselskap, tjente 36 prosent mer i sitt tredje kvartal sammenliknet med samme periode året før. Finansmarkedet er likevel nervøst og sendte i går den sensitive Oracle-aksjen ned med 11 prosent.

Det humper litt opp og ned, men likevel akselerer Oracle. Salget av databaser og bedriftsprogramvare steg med 19 prosent i deres tredje kvartal sammenliknet med et år tidligere. Totalt omsatte selskapet for 16,4 milliarder kroner i desember, januar og februar.

Larry Ellison (bildet), Oracles karismatiske og ubeskjedne toppsjef, kan slå seg på brystet med en 36 prosent høyere fortjeneste (2,3 milliarder kroner) i tredje kvartal. Det var likevel ikke godt nok til å tilfredsstille finansmarkedet som sendte aksjen ned i et 11 prosents svalestup.

Finansmarkedet er åpenbart nervøst; Oracle-aksjen har klatret fra 14 dollar i september i fjor til gårsdagens sluttnotering på 38 dollar. Aksjen har svingt sterkt siden høsten 1996 på grunn av stor usikkerhet - først i database-markedet og nå i salget av økonomi- og styringssystemer, såkalte ERP-systemer. At SAP har meldt om svakere salg i januar og februar sammen med katastrofetall fra Baan hjelper heller ikke. Amerikanske analytikere sier til Wall Street Journal at forsinkelsen av Windows 2000 og en eksplosjon i bruken av Linux kompliserer muligheten til å spå om fremtiden.

Oracle-tallene for tredje kvartal er svakere enn hva markedet hadde forventet. Selskapet forklarer resultatet med at tredje kvartal tradisjonelt er svakt. Tredje kvartal i fjor var imidlertid ekstremt bra, noe som gjør det vanskelig å sammenlikne periodene med hverandre, mener Oracle.

- 40 til 50 prosent av omsetningen vår pleier å komme i fjerde kvartal, sier Harald Løvvik, markedssjef i Oracle Norge. Salget svinger også sterkt fra kvartal til kvartal fordi enkeltkontrakter er så store. I tredje kvartal steg salget av ERP-applikasjoner i Europa med hele 60 prosent mens det i USA falt med syv prosent, forteller Løvvik til digi.no.

Oracle selger tre typer programvare. Selskapet startet opp på databaser og dette er den overlegent største delen av selskapet fremdeles. Dette salget vokste 20 prosent i 1998. Etter hvert har selskapet satset hardt på å ekspandere gjennom salg av utviklingsverktøy og ferdige styringssystemer og økonomisystemer som bruker Oracles databaser. Innen det siste markedet konkurrerer Oracle mot blant andre tyske SAP.

Foreløpig ser det ut som Oracle har unngått den oppbremsingen SAP på tirsdag måtte melde fra om. ERP-salget vokste 37 prosent i 1998, noe Oracle mener er "bra, men ikke spektakulært".

- Det ligger an til et svakere salg av økonomi- og styringsysstemer, men i motsetning til SAP har vi flere ben å stå på, poengterer Løvvik.

Norges-kontoret offentliggjør ikke kvartalstall, men Løvvik forteller at norgeskontoret ligger over gjennomsnittet for de 145 landene der Oracle er representert. Etter en to måneders forsinkelse har Oracle nå lansert den lenge forventede Oracle 8i-databasen. I april lover selskapet å lansere et nytt kundeoppfølgingssystem.

Til toppen