AVTALER & KONTRAKTER

Pentagon bestiller norsk helikopter

Prox Dynamics fikk millionkontrakt.

Nanohelikopteret tenkes brukt av fotsoldater til personlig rekognosering.
Nanohelikopteret tenkes brukt av fotsoldater til personlig rekognosering. Bilde: Prox Dynamics
30. okt. 2013 - 17:31

I mars 2008 varslet Asker-selskapet Prox Dynamics at de aktet å framstille et helikopter, Black Hornet, på 20 gram medregnet videokamera, til sivil og militær bruk.

    Les også:

Nå har selskapet inngått en avtale verdt 2,5 millioner dollar med Army Contracting Command i Natick i delstaten Massachusetts. Avtalen er en utviklingskontrakt for et rekognoseringssystem basert på Black Hornet: Black Hornet Personal Reconnaissance System. Systemet skal bygge på en løsning Prox Dynamics allerede har utviklet, kjent som PD-100.

Som bildet ovenfor antyder, er hensikten å gi fotsoldater et personlig rekognoseringssystem, der de kan sende ut nanohelikopteret etter behov, styre det og følge med på et nettbrett eller tilsvarende skjerm det helikopterets videokamera fanger opp. Basestasjon og helikopter skal få plass i en bæreenhet med innvendige mål 20 x 9 x 5 centimeter.

Fagbladet Military and Aerospace Electronics har denne beskrivelsen:

– Hele systemet får plass i en lomme. Helikopteret kan være i luften i løpet av ett minutt. Det skal kunne brukes innen- og utendørs. Det er lite og lydløst. Det krever minimal trening og null flyvererfaring. Det utgjør ingen risiko til andre fly eller annen personell.

Selve helikopteret veier under 16 gram, kamera inkludert. Rotoren har en diameter på 12,5 centimeter. Hastigheten er opptil 10 meter per sekund. Flytid er opptil 25 minutter. Helikopteret kan dra opptil en kilometer fra soldaten uten å miste dataforbindelsen.

OBS: Artikkelen er rettet. Den opprinnelige utgaven oppga feil hastighet på nanohelikopteret. Riktig hastighet er 10 meter per sekund.

Se spesifikasjonsarket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.