Pentagon bestilte norsk IT-sikkerhet

Mandal-firmaet HDD har fått 2,8 millioner dollar fra Pentagon for å lage en militær utgave av ny type harddisk-beskyttelse.

Mandal-firmaet HDD har fått 2,8 millioner dollar fra Pentagon for å lage en militær utgave av ny type harddisk-beskyttelse.

I sommer sendte en gledestrålende High Density Devices (HDD) ut en pressemelding om at de ventet 30 millioner kroner (4 millioner dollar) bevilget direkte fra det amerikanske forsvarsbudsjettet.

Les også

Etter en lang budsjettprosess er bevilgningen skåret ned til 2,8 millioner dollar eller 20 millioner kroner. Men ifølge lokalavisa Fædrelandsvennen er HDD like blide.

HDD har et unikt, men ennå ikke helt ferdig produkt, SecureD, som sørger for en praktisk talt ubrytelig kryptering av all informasjon som lagres på en harddisk. Kryptering og dekryptering foregår i maskinvare plassert mellom datamaskinens hovedkort og disken, og er avhengig av et eget nøkkelkort hos brukeren. Krypteringen krever ingen programvareinstallasjon, er uavhengig av operativsystem, og foregår mens data overføres fra prosessor til disk.

Uten nøkkelkort kan disken ikke leses. Det innebærer at om disken blir fjernet, stjålet eller kopiert, vil informasjonen være utilgjengelig for uvedkommende. Krypteringen er så sterk at det vil ta millioner av år å knekke den med dagens teknologi, forsikrer selskapet overfor Fædrelandsvennen.

En sivil utgave av SecureD skal lanseres over nyttår, og produseres av Kitron i Arendal. Pengene fra Pentagon skal gå til å framstille en prototyp på en militær versjon av brikken. Den første sivile brikken er beregnet på stasjonære maskiner, og skal følges opp av en utgave for bærbare PC-er.

I en annonse på HDDs nettsted averteres ledige jobber for programmerere, kryptografer og ASIC-utviklere.

Til toppen