BEDRIFTSTEKNOLOGI

Pentagon etterlyser ny type simulator

Skal formes som en hjelm der det simulerte og det virkelige overlapper hverandre.

10. juni 2010 - 09:04

Det amerikanske forsvarsdepartement har publisert en utlysning der de ber kvalifiserte leverandører melde om de kan tenke seg å være med på å utvikle en helt ny type simulator. Det er ikke snakk om anbud ennå, men om å kartlegge interesse, kompetanse og ideer. Tilbakemelding må gis innen 18. juni.

Utlysningen er publisert på FedBizOpps.gov, nettstedet der USAs føderale myndigheter kunngjør sine anbud.

Den nye typen simulatoren skal installeres ved militærbasen Fort Sill i delstaten Oklahoma, som i dag huser Joint Fire Effects Trainer System (JFETS, lenken går til en Youtube-video), en simulator beregnet på virkelighetsnære ilddåp der man kombinerer lyd og video med fysiske effekter som vind og varme.

Utenfra, ser simulatoren slik ut:

 <i>Bilde: JFETS</i>
Bilde: JFETS

Soldatene under trening opplever den slik:

 <i>Bilde: JFETS</i>
Bilde: JFETS

Det Pentagon nå ønsker, er at skjermene i simulatoren skal erstattes av en ny type hjelmer, der den simulerte virkeligheten vises gjennom brillene i hjelmen. Slike «head mounted display» (HMD) har vært i bruk i mange år, i både spill og simulatorer.

Det helt nye ved HMD-ene som Pentagon ønsker seg til kampsimulatoren i Fort Sill, er at de skal kombinere det virtuelle med det virkelige.

Når soldaten skuer over det simulerte landskapet, skal han se fienden og bomberegnet, og høre smellene som om de skjer rett foran ham. Når han vender seg til siden, til kameratene, skal han se og høre dem, i tillegg til det virtuelle landskapet bak dem, og lydene skal være retningstro. Strekker han seg etter kart og kompass, skal han se dem og kunne lese dem.

USAs forsvar vil altså ha HMD for utvidet virtuell virkelighet med overlappende bilder fra det reelle, slik at opplæringen og kamptreningen blir enda mer realistisk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.