JUSS OG SAMFUNN

«Pentagon-hacker» tapte enda en runde

Britiske myndigheter vil heller utlevere Gary McKinnon til USA enn sikte ham selv.

Ifølge amerikanske myndigheter er Gary McKinnon en farlig terrorist.
Ifølge amerikanske myndigheter er Gary McKinnon en farlig terrorist. Bilde: freegary.org.uk
27. feb. 2009 - 08:56

Den britiske anklagemyndigheten Crown Persecution Service avgjorde i går at de ikke vil sikte 42 år gamle Gary McKinnon, som har innrømmet datainnbrudd mot USAs forsvarsdepartement i 2001 og 2002.

Det innebærer at McKinnon har tapt enda en runde i sin kamp for å unngå utlevering til USA, der han er siktet etter terrorlover og risikerer opptil 70 års fengsel.

McKinnon har diagnosen Aspergers syndrom, en form for autisme. Hans advokater frykter at han kan bli suicidal dersom han utleveres. Han var arbeidsløs da han brøt seg inn i Pentagon-systemene. Siden han ble arrestert av britisk politi i 2002, har han konsekvent forklart at han ikke hadde til hensikt å begå skadeverk, men lette etter materiale om UFO-er.

Hans støttespillere i kampanjen Free Gary McKinnon, or at least give him a fair trial in the United Kingdom, mener hans tilfelle gjenspeiler det amerikanske militæres ønske om å statuere et eksempel, og at de har valgt det svakeste av alle mulige ofre. Mange andre lekte med Pentagons mangelfulle IT-sikkerhet tidlig på 2000-tallet, uten å oppleve tilsvarende anklager eller siktelser.

Ifølge amerikanske myndigheter er Gary McKinnon en farlig terrorist. <i>Bilde: freegary.org.uk</i>
Ifølge amerikanske myndigheter er Gary McKinnon en farlig terrorist. Bilde: freegary.org.uk

De britiske myndighetene sier de har tilstrekkelig med bevis mot McKinnon til å sikte ham. Grunnen til at de vil overlate ham til amerikanerne, er at systemene han hacket befinner seg der, og at USAs forsvarsdepartementet sitter på mange bevis.

Før McKinnon kan utleveres, skal avgjørelsen til Crown Persecution Service gjøres gjenstand for en uavhengig gransking. Utfallet av denne granskningen beskrives som McKinnons siste håp.

En kjent britisk jurist, Lord Carlile of Berriew (tidligere Alex Carlile) som er satt til å granske landets terrorlover, har sendt et brev til innenriksminister Jacqui Smith med krav om at McKinnons sak må føres for en britisk domstol.

Londons borgermester Boris Johnson har henstilt til USAs nye president Barack Obama om å trekke tilbake kravet om å få McKinnon utlevert. Johnson betegnet utleveringskravet som «nykonservativ galskap» («neocon lunacy»), og sa at McKinnon umulig kan oppfattes som en trussel mot USAs sikkerhet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.