Pentagon-hacker unngår straff

Elleve års mareritt over. Moren trygler Obama om benådning.

Pentagon-hacker unngår straff
Fri: 46 år gamle Gary McKinnon kan feire jul i trygg forvissing om at datainnbruddene hans mot Pentagon ikke utløser straffefølgelse hjemme i Storbritannia. Bilde: All Over Press

Engelskmannen Gary McKinnon (46) kjempet i årevis mot utlevering til USA, der han står anklaget for gjentatte datainnbrudd mot det amerikanske forsvarsdepartementet i 2001 og 2002.

I vinter ble det klart at hackeren slipper utlevering. Det skjedde etter at den britiske innenriksministeren Theresa May grep inn.

Slipper straffeforfølgelse

Hans videre skjebne var avhengig av om han ble nødt til å forsvare seg overfor en britisk domstol. Det slipper han nå.

Det er BBC som melder at den britiske statsadvokaten ikke har funnet grunnlag for å reise sak mot McKinnon.

Hackerens mor sier i en kommentar at anklagene har vært svært ødeleggende for sønnens liv, og at det er fantastisk at de nå kan legge saken bak seg.

- Ingenting vil glede meg mer enn om [president Barack] Obama kan gi Gary en benådning i julegave, fortsetter hun.

Selvmordsfare

McKinnon har diagnosen Aspergers syndrom med depressive komplikasjoner. Sakkyndige har tidligere advart om en overhengende fare for selvmord hvis han skulle utleveres til USA.

Selv har han erkjent de faktiske forholdene, og forklart at han lette etter materiale om UFO-er i Pentagons datamaskiner. Innbruddene skal ha skjedd med et enkelt skript som prøvde seg fram med ulike passord.

Han innrømmet etter hvert at han også la igjen en melding på en av serverne, etter terrorangrepene i USA 11. september 2001, som ble avsluttet slik: «I am SOLO. I will continue to disrupt at the highest levels.»

Siktelsen mot McKinnon i en domstol i USA består av ti tiltalepunkter, med en samlet strafferamme på 70 år. Amerikanerne mener han har lagt igjen flere truende meldinger, bedrevet hærverk og kopiert filer og passord. Ødeleggelsene er taksert til over 700.000 dollar.

    Les også:

Les mer om: