Pentium M er 70 prosent raskere enn Pentium 4 M

Skal du sammenlikne ytelsen til Pentium M og Pentium 4 M, bør du legge minst 70 prosent til klokkefrekvensen til Pentium M.

Skal du sammenlikne ytelsen til Pentium M og Pentium 4 M, bør du legge minst 70 prosent til klokkefrekvensen til Pentium M.

På den norske lanseringen av Intels Centrino-arkitektur og den tilhørende Pentium M-prosessoren, uttrykte den sentrale Intel-representanten Mike Bonello seg slik:

– Standard ytelsestester på Pentium M-prosessoren i 1,6 GHz viser måltall som er 15 prosent høyere enn for Pentium 4 M-prosessoren i 2,4 GHz.

Hvis dette skal oversettes til GHz, betyr det at en Pentium M i 1,6 GHz svarer til en Pentium 4 M i 2,76 GHz. Det innebærer at en GHz på Pentium M yter det samme som 1,725 GHz på en Pentium 4 M, altså 72,5 prosent mer. Den svakeste Pentium M, med sin 900 MHz, vil gi samme ytelse som en Pentium 4 M i 1,55 GHz.

Denne 70-prosentregelen er nyttig å ha i mente hvis du skal sammenlikne bærbare PC-er fra hver sin prosessorfamilie, den eldre Pentium 4 M og den nye Pentium M som ble lansert i dag samtidig med Centrino-arkitekturen, og som tidligere var kjent under kodenavnet Banias.

Det andre momentet du skal ha i mente er batterilevetiden. Pentium M har langt bedre strømsparing enn Pentium 4 M.

– Tester med et standard åtte cellers batteri viser at PC-en med 1,6 GHz Pentium M holder i 306 minutter, altså godt over fem timer, mens en ellers lik PC med 2,4 GHz Pentium 4 M holder i 172 minutter, altså noe under tre timer, sier Bonello.

I handelen vil du finne spesielt lette PC-er med seks cellers batterier som gir tilsvarende kortere driftstid, og tyngre ni cellers batterier som holder tilsvarende lenger.

Pentium M inngår i Centrino-arkitekturen. Dagens Centrino- og Pentium M-lanseringer tyder på at PC-leverandørene helgarderer seg ved å levere Pentium M-baserte bærbare med andre brikkesett og Wi-Fi-løsninger, i tillegg til ekte Centrino-PC-er med Intels integrerte løsning.

I tillegg til Pentium M, omfatter Centrino-arkitekturen en Wi-Fi-enhet og brikkesettet 855. Dette brikkesettet kommer i to varianter, med og uten integrert grafikk. Selv om de holder seg til Centrino, vil altså PC-leverandørene fortsatt kunne differensiere grafikken i sine produkter.

Til toppen