PeopleSoft delt i synet på fjerde kvartal

PeopleSoft er ikke helt sikker på om fjerde kvartal var bra eller dårlig.

PeopleSoft er ikke helt sikker på om fjerde kvartal var bra eller dårlig.

Det er ikke helt lett å lese fjerdekvartalstallene som PeopleSoft kunngjorde i går. Formelt dreier det seg om 33 prosent omsetningsøkning fra fjerde kvartal i fjor, til 685 millioner dollar, og et resultat på 17,4 millioner dollar, tilsvarende 5 cents per aksje, som er 70 prosent dårligere enn i fjor. Omsetningen av programvarelisenser økte fra 143 millioner dollar til 185 millioner. Nedgangen i resultat forklares med omstruktureringskostnader knyttet til overtakelsen av J.D. Edwards.

Poenget er at sammenlikningstallene fra fjerde kvartal 2002 ikke inneholder J.D. Edwards, mens tallene for fjerde kvartal 2003, det første hele kvartalet etter sammenslåingen, ikke er fordelt på bidragene fra de tidligere konkurrentene.

I kvartalet fram til 31. januar 2003 meldte J.D. Edwards om en omsetning på 206 millioner dollar, hvorav 47 millioner i programvarelisenser. Legger man disse tallene til PeopleSofts tall for fjerde kvartal 2002, kan det se ut som det forente selskapet har opplevd en viss svikt i omsetningen.

PeopleSoft-sjef Craig Conway sa at resultatet var "veldig sterkt". Han føler seg optimistisk med tanke på 2004, og sier seg overbevist om at erkefienden Oracle som prøver å overta PeopleSoft mot Oracles vilje, er i ferd med å tape markedsandeler. Oracle mener seg i stand til å dokumentere det motsatte.

Noe av problemet for Conway er at dersom han overoser sin optimisme, undergraver han sitt søksmål mot Oracle. Søksmålet bygger delvis på at Oracle har ødelagt for PeopleSoft i markedet, ved å skape usikkerhet blant kundene. Conway innrømmet at omsetningen mot offentlig sektor er halvert, og kom med et bittert utfall mot Oracle som han ga ansvaret for at en 60 millioner dollars avtale med Los Angeles by er satt på is.

Et av Conways våpen mot Oracle er en garantiordning som automatisk kompenserer kundene dersom PeopleSoft blir kjøpt opp. Forpliktelsene etter denne ordningen har vokst fra 740 millioner dollar til 1,55 milliarder i løpet av kvartalet.

Prognosen for inneværende kvartal er en omsetning mellom 625 og 635 millioner dollar, hvorav mellom 130 millioner og 140 millioner i lisenser, og et resultat på 17 til 18 cents per aksje. Kampen mot Oracle ventes å koste mellom 12 millioner og 15 millioner dollar.

Etter kutt på 575 arbeidsplasser i fjerde kvartal og 100 til i januar er PeopleSoft nede i rundt 12.000 ansatte. Spareplanens mål er å nedbemanne med mellom 750 og 1000.

Aksjekursen falt 5 prosent da tallene ble kjent, til 21,80 dollar. Det er fortsatt godt over Oracles tilbud på 19,50 dollar.

Til toppen