BEDRIFTSTEKNOLOGI

Persson forventer hjelp fra Ericsson

Sveriges statsminister Göran Persson synes ikke at Ericsson har sveket Norrköping med sin beslutning om å legge ned 1400 arbeidsplasser. Persson forventer imidlertid at Ericsson gir Norrköping et håndslag i arbeidet med å finne nye arbeidsplasser for de som mister jobben.

Øystein Kvistad
1. apr. 1997 - 15:13

Det var tirsdag før påske Ericsson-ledelsen presenterte de store strukturendringene konsernet nå tar fatt på. Selv om meldinger om bemanningskutt aldri er hyggelige, kom det neppe som noen overraskelse på de 90.000 ansatte i suksessbedriften at konsernledelsen tar i bruk sterk lut i kampen for å beholde sin sterke posisjon på det internasjonale telemarkedet.

Ericsson Infocom Systems har presentert en rekke tiltak som vil få store konsekvenser for de ansatte ved selskapets

produksjonsavdelinger i Norrköping. Kortproduksjonen til Ericssons AXE-sentraler og andre aksessprodukter flagges nå ut av Sverige for å bli overtatt av de USA-baserte virksomhetene Solectron Corporation og SCI Systems.I tillegg har Ericsson Infocom Systems besluttet å se på mulige rasjonaliseringstiltak på transportsiden og for aksessproduktaktivitetene i Norrköping. Ericsson har i lang tid også sett seg om etter en partner som kan overta kretskortproduksjonen i Norrköping, og en avtale er trolig i boks i løpet av første halvår 1997.

Alt i alt dreier det seg om 1400 av Ericssons ansatte i Norrköping som trolig må finne seg noe annet å gjøre, dersom de da ikke ser seg i stand til å flytte.

Statsminister Göran Persson sier til den svenske ukeavisen Ny Teknik at Ericssons beslutning om å rasjonalisere bort 1400 arbeidsplasser i seg selv ikke er et svik mot Norrköping, men det vil være et svik om Ericsson ikke tilbyr de berørte nye jobber istedet for de som fjernes. Samtidig avviser ikke statsministeren at det kan bli aktuelt å gi Norrköping statlig støtte til restrukturering av næringslivet i kommunen.

- Det er for tidlig å snakke om en Norrköpingspakke på linje med det staten har gjennomført i Söderhamn og Arboga, men det kan være en mulig vei å gå. Først må imidlertid Ericssons fagforeninger og konsernets ledelse forhandle ferdig, sier Persson.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.