Persson stoppet Telias børsnotering

Telia var bare en hårsbredd fra privatisering i forrige uke. En proposisjon om å selge ut statsbedriften ble trukket tilbake i 12. time på grunn av uenighet i regjeringen.

Telia var bare en hårsbredd fra privatisering i forrige uke. En proposisjon om å selge ut statsbedriften ble trukket tilbake i 12. time på grunn av uenighet i regjeringen.

Det er den svenske næringslivsavisen Dagens Industri som skriver dette i dag.

Ifølge avisen tok både kommunikasjonsdepartementet og næringsdepartementet i forrige uke til orde for salg og børsnotering av Telia, men statsminister Göran Persson skal i siste øyeblikk ha satt ned foten for forslaget.

Nå krever Seko, et LO-forbund i Telia, at regjeringen rydder all tvil til side i saken. 19.000 av Telias 34.000 ansatte er tilsluttet Seko.

- Vi er redde for våre arbeidsplasser. Begrenser man Telia fra politisk hold betyr det færre oppgaver og dermed færre jobber for oss, sier Seko-leder Ronny Käck i Telia til Dagens Industri.

Han jobber nå på spreng for å påvirke politikerne i den svenske Riksdagen til å ta en beslutning i saken. De Telia-ansatte kan ikke leve med et uavklart privatiseringsspørsmål, og Käck advarer også regjeringen mot å utsette saken slik at den "kommer for nær valget".

Seko-lederen er redd for at kapitalsituasjonen i Telia tvinger selskapet til bare å være en nettoperatør og ikke får anledning til å utvikle nye tjenester og innhold på nettene.

- Skal Telia bare være en nettoperatør vil mange bli tvunget til å forlate selskapet, spår Ronny Käck.

Slik Sekos sentrale ledelse har forstått det, var proposisjonen om privatiseringen bortimot ferdigbehandlet og skulle presenteres i forrige uke. - Uenighet i regjeringstoppen gjorde at proposisjonen ble trukket tilbake, sier Seko-leder Elof Isaksson til Dagens Industri.

Til toppen