RESULTATERFINANS

Pessimistenes dag på Oslo Børs

Det fortsatte fallet i IT-aksjer torsdag er ikke bare drevet av dårlige resultater, det ser ut til at pessimistene setter stemningen i markedet. IT-indeksen har nå falt 17 prosent på tre uker.

Jørgen Christiansen
13. aug. 1998 - 19:12

Resultatet i Tandberg Data burde ikke komme som noen overraskelse på markedet og resultatet i Ark var bedre enn ventet. Like fullt falt både disse selskapene og IT-sektorene generelt videre ned i løpet av torsdagen. Skyldes fallet kun en generelt dårlig stemning i markedet eller er det mer "rasjonelle" grunner til det fortsatte fallet i IT-aksjene?

Noe av svaret finner vi i nettopp i dagens resultater.

Torsdag morgen fikk vi se resultatene i Tandberg Data, Ark, PC-Systemer og Telenor. Dagens resultat er dekket i egne artikler som du finner i høyre marg.

En kort kommentar til de ulike selskapene er vel likevel på sin plass.

Boasson i PC-Systemer gjorde i dag ingen forsøk på å snakke opp kursen på selskapet, hvilket sikkert er fornuftig. Vi undres over at han var tilbakeholden med å gi detaljer på salget av Rubicon Sales Office, men det er kanskje litt tidlig? Resultatrapportens omtale av strategiske utfordringer karakteriseres lett som tåkeprat, og av liten verdi. Det er å håpe at Boasson eller styreformann Thommesen har mer å komme med i løpet av inneværende kvartal. Med den "høye kølleføringen" Thommesen hadde ved forrige resultatfremleggelsen, forventer vi mer substans i uttalelsene.

Resultatpresentasjonen til Tandberg Data ble preget av at selskapet ønsket at pressen lot dem være i fred. Vi skjønner at det er slitsomt med et kontinuerlig kjør av mer eller mindre velfunderte negative saker, men mener også at det er sunt at selskapet blir utfordret på sin beskrivelse av virkeligheten.

Den sterke fokusen på selskapets teknologi vil trolig holde seg en tid fremover, og kan legge en demper på kursutviklingen, selv om selskapet nå er så lavt priset at det kun skiller 30 millioner mellom bokført egenkapital og børsverdien.

Resultatet fra Ark ASA var etter vår vurdering relativt sterkt. Omsetningen er kanskje ikke så mye å skryte av, men man skal vel ta høyde for at selskapet nå gjennomgår relativt store endringer. Standahls uttalelser om at noe av omsetningen som var ventet i andre kvartal er skjøvet ut til tredje kvartal, fortjener oppmerksomhet. Han sier her egentlig rett ut at man ikke skal undervurdere mulige konsekvenser av et lavere aktivitetsnivå, og ikke minst et lavere investeringsnivå i norsk næringsliv som følge av lavere oljepris og mulige "Asia-effekter".

Vi husker fra februar at Tom Adolfsen i Merkantildata uttalte at han ikke forventet noen "Asia-effekt" i Merkantildata. På senvinteren kommenterte vi at vi forventet at enkelte analytikere laget case på oljepris-effekten på IT-aksjer. Vi har ikke sett noe slikt case foreløpig, men det gjenspeiles jo delvis i hvordan IT-aksjene følger totalindeksen.

Resultatet i Telenor etter første halvår gir oss en del informasjon av relevans for andre selskap. Utviklingen i Telenor Bedrift ser ut til å være positiv. Dette, sammen med økt lønnsomhet for Ark, burde gi gode forventninger til resultatene i Merkantildata.

Den gode lønnsomheten i Telenor Privat forteller oss om lavt konkurransepress fra nye aktører i telebransjen, og et marked som ennå ikke helt har smakt effekten av deregulering. Detaljer fra Telenor Mobil har vi foreløpig litt smått med. Det eneste som er opplyst så langt er en spenstig økning i GSM-abonnenter og en god økning i abonnentenes ringeaktivitet.

To poeng kan trekkes videre i forhold til NetCom. For det første er det positivt at vi får bekreftet at mobilabonnentene ringer mer. Nettoeffekten etter prisreduksjoner vet vi foreløpig lite om. Det er også lite interessant å se på abonnentstallene i relasjon til NetCom, her får vi vente til mandag.

Det andre poenget er at stemningen i forhold til hvor god konkurransen er i telemarkedet, i stadig større grad trekker i retning av at mediene fokuserer på et marked med dårlig konkurranse. NetCom vil garantert argumentere for at det er feil i relasjon til hva de opplever, noe vi holder med dem i. Vi tror likevel at det er mulig å se for seg politiske utspill i retning av at "her må det handles fra myndighetenes side".

Nummerportabilitet er en åpenbar kandidat for slik handling, noe som vil virke positivt for NetCom.

Det andre poenget i den sammenhengen brukte vi godt med spalteplass på i morges, da vi pekte på at den dereguleringen som NetSystem er i ferd med å tvinge igjennom, meget vel kan medføre en oppmykning i konsesjonsbetingelsene til Telia.

For dem som har regnet med at NetCom og Telenor Mobil får herske alene i lang tid, er dét langt fra positivt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.