PGS sparer millioner på samkjørt datakraft

Det norske seismikkselskapet PGS er IBMs første kunde innen samkjørt datakraft, og regner med å spare ti millioner kroner i året.

IBM har kunngjort sin første kunde på tjenesten "Supercomputing On Demand". Det er det norske seismikkselskapet Petroleum Geo-Services ASA (PGS) som har tegnet en avtale for å kunne benytte regnekraft til tallknusing av seismiske data fra Mexico-gulfen.

Som ledd i arbeidet for å tjene penger på teknologi for samkjøring av datakraft - "grid computing" - bygger IBM et internasjonalt nettverk av regnesentraler. Den første står i Poughkeepsie i delstaten New York. Hver sentral skal utstyres med flere hundre Unix-servere av typen p655 med opptil 128 Power4-prosessorer hver, og store Linux-klynger av Intel-baserte x335 og x345-servere. IBMs samkjøringsteknologi gjør det mulig å løpende fordele denne regnekraften på de applikasjonene som i øyeblikket har størst behov. Ved å knytte sammen regnesentraler fordelt over hele kloden, vil beregningsoppgaver kunne betrakte datakraft som en nærmest ubegrenset ressurs, tilgjengelig til den tid og i den mengden behovet melder seg.

Les også

Poenget er at mange brukere av store mengder regnekraft har behov som varierer sterkt over tid. Det er ikke regningssvarende å investere i egne supermaskiner med kapasitet til å ta toppene, fordi de vil stå uvirksomme mesteparten av tiden. Fra sitt samkjøringsnett tilbyr IBM at man leier datakraft, og betaler for det man bruker når man bruker det.

IT-ansvarlige Chris Usher i PGS sier i en pressemelding at han har vært på jakt etter en fleksibel forretningsmodell som dekker selskapets regnebehov, og samtidig sikrer at det raskt og effektivt kan viderelevere beregningsbaserte tjenester til sine kunder. Avtalen med IBM gjør det mulig å ta i mot bestillinger på visualisering og etterkomme dem på kort varsel. PGS ser også for seg at samkjøringsmodellen kan legges til grunn for nye tjenester som krever korte perioder med intense beregninger i stor skala.

Umiddelbart ser PGS for seg at IBM-tjenesten på prosjektet i Mexico-gulfen vil medføre besparelser på 1,5 millioner dollar eller 10 millioner kroner i året.

Til toppen