FORBRUKERTEKNOLOGI

Philips blokkerer tredjeparts smarte lyspærer

Lite populær oppdatering sperrer for billigere LED-belysning.

Philips vil ikke lenger la ikke-sertifiserte LED-pærer fungere med Hue-plattformen.
Philips vil ikke lenger la ikke-sertifiserte LED-pærer fungere med Hue-plattformen. Bilde: Philips
15. des. 2015 - 12:26

Philips har sendt ut en programvareoppdatering til Hue, som effektivt sperrer for tredjeparts (og ikke minst rimeligere) LED-pærer. Det skriver blant annet Cnet.

Hue er en plattform for smart belysning med en tilhørende styringsenhet som kan kontrollere opptil 50 lyspunkter i alle slags farger. LED-pærene blir styrt ved hjelp av den trådløse ZigBee Light Link-protokollen.

Med sin åpne standardbaserte tilnærming, REST-baserte programmeringsgrensesnitt og tilhørende utviklerverktøy har dette blitt en populær plattform.

Versjon 1.11 av Hue-programvaren satte imidlertid en effektiv demper for muligheten til å skaffe seg rimeligere belysning. Startpakken med kontrollboksen og tre LED-pærer har en listepris på rundt 1.500 kroner. En enkeltpære koster om lag 480 kroner. Det finnes konkurrerende pærer som har fungert med Hue til under halve prisen.

Sinte brukere

Oppdateringen skjer etter det vi forstår automatisk, uten noen åpenbar mulighet for å rulle tilbake til en eldre versjon av programvaren.

Beslutningen om å sperre for alternativer fra for eksempel Osram, GE eller Cree, er derimot ikke så populær. Brukerne er rasende. Kanskje ikke så rart hvis de har investert flere tusen kroner i et sett med LED-pærer som plutselig ikke støttes lenger.

«Venner av Hue»-sertifisering

Endringen skjer samtidig med at Philips innfører et nytt sertifiseringsregime døpt «Venner av Hue». I en kunngjøring hevder elektronikkselskapet at Hue fortsatt skal være en åpen plattform, men at de heretter vil kreve sertifisering av pærene. Hvor lang tid det kan ta er uvisst.

I kunngjøringen skriver de at pærer som allerede er tilknyttet Hue-plattformen skal fortsette å virke, såfremt de ikke deaktiveres eller kontrollenheten resettes.

Philips oppgir at det er et økende antall «interoperabilitets»-problemer med ikke-testede produkter fra tredjepart som ligger bak beslutningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.