BEDRIFTSTEKNOLOGI

Philips kutter ut Windows-lommemaskin

Microsoft taper kampen om hvor mange og hva slags bokser du vil ha i lommen din. Skuffende salg gjør at Philips nå kutter ut sin Nino Windows CE-maskin.

Einar Ryvarden
7. okt. 1999 - 11:23

Microsoft har et nesten-monopol på skrivebordet, og baner seg vei inn på serverrommet, men makter ikke å komme seg ned i lommen din. Det har lenge vært kjent at selskapet sliter i motbakke mot Palm. Men i går gikk Bill Gates på et nytt nederlag da elektronikkgiganten Philips offentliggjorde at de nedlegger Nino, selskapets lommedatasatsning.

Det er Wall Street Journal som skriver dette.

Beslutningen til Philips oppsummerer utviklingen i hele markedet på en smertefull måte for Microsoft. Det kan synes som om det ellers mektige dataselskapet foreløpig både har satset feil og taper kampen der de satset.

Tidligere digi.no-saker om Windows CE vs. Palm:

Philips skal nå bare selge ut lageret av de tastaturløse Nino 500 og Nino 200-modellene, så er det slutt. Selskapet har tidligere kuttet ut Velo-modellene med tastatur. Philips sier nå at de i stedet skal satse sine utviklingsressurser på kombinasjonen av mobiltelefon og lommedatamaskiner, skriver Wall Street Journal.

For kundene ser ut til å være mer interessert i kommunikasjon enn databehandling. En rekke leverandører selger enten bokser som kombinerer begge (Nokia) eller lar deg utvide mobiltelefoner med tillegg. Denne utviklingen vil skyte fart etter hvert WAP (enkle Internett-sider for mobiltelefoner) tas i bruk. Dette er foreløpig dårlige nyheter for Microsoft , for Windows CE brukes ikke til kommunikasjon. Flere Windows CE-maskiner kan kobles sammen med mobiltelefoner, men denne kombinasjonen veier mye og blir dyr.

Philips sier de synes hele markedet for lommedatamaskiner, men spesielt Windows CE-maskiner, viser seg å være mindre enn det selskapet trodde. Dette skyldes delvis at 3Coms datterselskap Palm Computing har vunnet kampen med sine kompakte, tastaturløse Palmpilot-maskinene. I følge analyseselskapet IDC står det en Palm-logo på fire av ti solgte lommemaskiner.

Windows CE-maskinene sliter mot Palmpilot både på pris og minst like viktig - størrelse. De fleste modellene har tastatur og fungerer som miniversjoner av bærbare PCer. Nino hadde ikke tastatur, men Windows CE krever mer minne en Palm OS, noe som gjør maskinene dyrere.

Microsoft benekter problemer med Windows CE og mener at mange leverandører har lyktes. Selskapet peker spesielt ut Casio og deres Cassiopeia-maskin, skriver Wall Street Journal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.