BEDRIFTSTEKNOLOGI

Philips og Lucent går sammen

17. juni 1997 kan bli stående som en skjebnedag for telekomselskapene Nokia, Ericsson og Motorola. I dag presenterer nemlig Philips Electronics og Lucent Technologies en felles plan om å etablere et nytt selskap.

Øystein Kvistad
17. juni 1997 - 17:16

Det blir et svært mektig selskap som ser dagens lys dersom styrene i hollandske Philips Electronics N.V., og amerikanske Lucent Technologies går inn for å slå sammen de to selskapenes virksomheter innen forbrukerutstyr på kommunikasjonsområdet.

Den nye telegiganten vil omsette for nesten 20 milliarder kroner.

Det nye selskapet vil få navnet Philips Consumer Communications (PCC), og blir umiddelbart en av verdens ledende produsenter av trådløse og faste telefoner og telefonsvarere. Foruten disse produktene vil PCC utvikle, produsere og markedsføre både analoge og digitale mobiltelefoner, videotelefoner, personsøkere og annet mobilt kommunikasjonsutstyr.

Den nye alliansen er trolig den største trusselen mobilkomgigantene Ericsson, Motorola og Nokia noen sinne har møtt. Det er ingen tvil om at Philips og Lucent mener alvor.

- Allerede første dagen det nye selskapet er på banen, vil det kunne levere nærmere 40 nye produkter som spenner fra trådløse telefoner med lengre rekkevidde enn noe annet merke i hele verden, til nye mobiltelefoner med tale- og standbytid som ingen annen produsent kan konkurrere med, sier nestsjef Carly Fiorina i Lucent Technologies.

Den endelige samarbeidsavtalen skal foreligge innen 1. oktober. Ifølge Fiorina, som også er leder for Lucents virksomhetsområde Consumer Products, vil Philips Electronics kontrollere 60 prosent av det nye selskapet, Lucent, de resterende 40 prosent. Den nye telegiganten får sitt hovedkvarter i New Jersey, men vil etablere en rekke regionkontorer rundt om i verden.

Philips-sjefen Cor Boonstra kaller avtalen "strategisk svært viktig" for selskapet:

- Den øker dramatisk våre sjanser til å oppfylle våre vekstmål for forbrukerelektronikk rettet mot kommunikasjonsmarkedet. Ved å slå oss sammen med USAs ledende telefonleverandør, får vi umiddelbart en sterk tilstedeværelse på verdens viktigste marked. Samtidig får vi tilgang til en av verdens mest avanserte teknologikunnskap, representert ved Bell Labs, sier Boonstra.

Rich McGinn, president i Lucent Technologies, er like raus med rosen:

- Vi er strålende fornøyd med å inngå dette samarbeidet med Philips, i sannhet et verdensomspennende elektronikkselskap som både kan skilte med et utmerket distibusjonsapparat og en globalt respektert merkevare som Lucent vil nyte godt av, sier McGinn.

Leder for det nye selskapet blir Mike McTighe som i dag leder Philips-divisjonen Consumer Communications. Han har tidligere vært sjef for Motorolas mobilabonnement-divisjon og vet utmerket godt hva dette dreier seg om. McTighe har også ti år bak seg i General Electric.

Det er ventet at flesteparten av de 8.400 Lucent-ansatte i selskapets telefonvirksomhet og 4.000 Philips-ansatte vil bli flyttet til det nye selskapet.

- Dette samarbeidet er laget for å vokse, sier McTighe, som varsler de første virkelig store ekspansjonsstegnene i USA, Mexico og Singapore.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.